Той заяви това по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия

"Причината за отнемането на допуска е "ЦУМгейт". Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си". Това заяви Сотир Цацаров по време на изслушване на парламентарната антикорупционна комисия. 

Той беше категоричен, че оставката му няма нищо общо с отнемането на допуска за класифицирана информация. „15 дни преди да обявя намерението си за оставка, уведомих лидерите на основните парламентарни сили, които са част от управляващата коалиция. 10 дни преди да подам оставка уведомих и президента, не защото съм негово назначение, а защото считам, че институционалното уважение и към парламента, и към президента го изисква”, посочи Цацаров.

"Идеята, че някой ме е уведомил, че ще ми отнемат допуска и аз съм подал оставка, е евтин политически пиар", добави той. 

„Според данните, с които разполагам, допускът ми до класифицирана информация е отнет по пряко настояване на министър-председателя”, каза Цацаров. И отново заяви, че ще обжалва отнетия си допуск. 

Цацаров депозира оставката си

Той коментира мотивите за оставката си. "В един момент реших, че безкрайните упражнения за моето име и това кой е виновен за всички неудачи и неуспехи в тази държава ми дойдоха в повече. Всеки има достойнство, степента на моето е дотам да приема, че не мога да бъда обвиняван, че някой нещо не е направил. Не съм със самосазнанието, че съм безгрешен и че съм направил всичко, което е било в рамките на моите служебни задължения", заяви Цацаров.

"В продължения на няколко месеца се изляха какви ли не тиради, които бяха свързани с отговорността на две-три-четири имена в тази държава, коментирам само моето име, за всички неудачи, които са се случили. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и мой колега сме виновни за какво ли не", каза още той.

Припомняме, че на 13 януари Цацаров обяви, че подава оставка, но ще поиска да бъде освободен от 1 март, когато трябва да внесе годишния отчет на Антикорупционната комисия. Ден по-късно остана без допуск до класифицирана информация, след като той му беше отнет от ДАНС.

„Всички упражнения върху моето име ми идват малко в повече. Ако само аз и още един-двама души сме причината корупцията да цъфти, аз подавам оставка", посочи той. Цацаров спомена поименно съпредседателя на „Демократична България" Христо Иванов. „Да му мислят тези, които макар и да имат диплома за юридическо образование, не могат да работят нищо друго, освен да са политици", каза още той.

„Готов съм да отговарям на всички въпроси, които ще ми бъдат поставени. С ваши две писма са изискани данни и иформация за работата на комисията. Първото касае данни относно производствата, свързани с конфликт на интереси и отнемане на незаконно придобито имущество. А второто – пак данни за отнемане на незаконно придобито имущество за период от 2013 г. досега”, заяви Цацаров в началото на изслушването.

„На първото е отговорено с известно закъснение поради изключителния обем информация, които се изисква. Отговорът е пред вас. Във второто – бяхте поставили 3-дневен срок, но отговорихме, че той няма как да бъде спазен, защото е невъзможно този обем да бъде събран, при положение че беше изпратено в петък", посоци Цацаров.

Той подчерта, че закъснението не се дължи на проява на неуважение, а на невъзможност да се предостави този обем от информация в очаквания срок.

„Постарали сме се да предоставим цялата налична информация, която имаме. Пълният обем ще бъде представен в отчетния доклад, ако Народното събрание ми даде възможност да го предоставя", добави Сотир Цацаров.

„80% от сигналите касаят ситуации в общински съвети. Т.е. те се подават в много случаи по отношение на конфликт на интереси на общински съветници. В много случаи авторите са именно общински съветници”, отбеляза още той.

КПКОНПИ проверява Рашков по сигнали за недекларирани имоти и влогове

КПКОНПИ проверява Рашков по сигнали за недекларирани имоти и влогове, заяви Сотир Цацаров по време на изслушването. „Проверка има. Тя касае няколко поредни недекларирания на обстоятелства. На първо място е имало непосочване в декларацията при проверката, която е осъществена на всички влогове, които той е съпругата му притежават. Т.е. на практика е имало информация за налични средства по влогове, която е установена при проверката и която не е фигурирала в декларацията”, заяви Цацаров.

„След това е имало подаване на следваща финална декларация в качеството му на председател на Бюрото за контрол върху СРС-та, в която не са били отразени притежавани недвижими имоти. Има и декларация, която е подадена със закъснение и която също е основание за започване на имотна проверка”, посочи още той.

„Рашков не е упражнявал какъвто и да е било натиск във връзка с тази проверка”, добави Цацаров.

Цацаров става прокурор във ВКП

След изслушването Сотир Цацаров направи изказване пред медиите. „20 години съм бил съдия, 7 години като главен прокурор съвсем естествено е да се върна в съдебната власт”, каза той.

„В крайна сметка се направи опит съществуващите проблеми да бъдат маскирани и временно подминати с обявяването на няколко човека за всички проблеми. Дотук чух, че съм виновен за мониторинговия механизъм, за Шенген, за проблемите в енергетиката, а току що един народен представител ме обвини в намаляването на населението. И вие смятате, че аз трябва да остана и да се държа като човек, който се е вкопчил в длъжността председател на КПКОНПИ?”, коментира Цацаров.

„Приемам, че съм червена линия на някого, но първата трябва да бъде COVID кризата, втората – цените на енергията, третата - повишаването въобще на цените и чак тогава четвърта и пета трябва да бъда аз, Гешев или когото искате. Но не първата, защото тя прикрива пълна безпомощност”, добави той.

Сотир Цацаров беше категоричен, че нма да има проблем с възстановяването на допуска му за класифицирана информация, когато се върне в прокуратурата, защото там има допуск по закон. „Но въпрос на достойнство е да обжалвам и въпрос на лично достойнство е да го възстановя по съдебен път, нищо че по закон го имам”, коментира той.

„Трябва наистина да се намери ефективен механизъм за разследване на главния прокурор", смята Сотир Цацаров. Той коментира предложението на управляващите, вписано в Плана за възстановяване, съдия да поеме временно прокурорски функции, за да разследва ръководителя на държавното обвинение, ако има съмнение за евентуално извършено нарушение. "Въпросът е кой ще бъде този съдия и как ще бъде избран. На него му трябва апарат за разследване. Един човек не може да седне на едно бюро и да кажем, че ще разследва друг човек. Става дума за събиране на доказателства", посочи той.

„Проблемът в момента не е дали ще сложим наши хора в КПКОНПИ или не, а какви структури ще направим. Защото те ще бъдат валидни и когато хората, които са ги създали, няма да бъдат в този парламент. Само че тези структури така, както са замислени в момента, ще донесат повече вреда отколкото полза. Какъв е смисълът да ликвидираме Спецпрокуратурата и да създаваме една квазипрокуратура на нейно място?”, коментира още Цацаров.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.