Правителството затяга условията заради сериозен недостиг на работна ръка

Британското правителство съобщи, че ще затегне правилата за отпускане на помощи за безработица във време на сериозен недостиг на работна ръка в много сектори, предаде Ройтерс.

Досега безработните имаха право в продължение на три месеца да си търсят работа в сфера, в която са работили преди. Скоро този срок ще бъде съкратен до четири седмици, съобщават от министерството на труда.

След изминаването на този срок от безработните ще се изисква да кандидатстват и приемат оферти за всякаква работа, включително по-нископлатена и по-нискоквалифицирана от предходната им. В противен случай помощите им за безработица ще бъдат орязвани.

През последното тримесечие на 2021 г. британските работодатели са разполагали с 1,247 милиона свободни работни места, близо 60 процента повече от преди пандемията. Нивото на безработица от 4,1 процента е близо до това от преди здравната криза.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА