Ще се затоплят ли отношенията между България и Северна Македония

"Може да се подпишат и сто меморандума, но насреща няма практическа добра воля. Северна Македония се държи като държава трол по историческите въпроси. Трябва или да я игнорираме, или да я баннем. Бездействието работи за нас, защото те искат нещо, което им трябва спешно. На България й трябва предпазлив подход и отстояване на твърда позиция". Това заяви културният антрополог Ивайло Цветков в студиото на "Твоят ден".

По думите му македонците са застинали в късна Титова Югославия. "Въпросът е дали можем с "мека" сила да станем секси в техните очи. Докато Сърбия е по-секси, няма да стане", подчерта той. И допълни, че надценяваме важността на темата за ЕС. 

Кючуков: Заради Северна Македония България изпадна в пълна изолация в ЕС

От своя страна журналистът Юлияна Дончева изрази мнение, че виждаме ентусиазъм в двете правителства, но не става ясно на какъв етап са преговорите. "Трябва да поставим здрава основа, за да надграждаме, а това значи да не заобикаляме историческия проблем", посочи тя. И уточни, че повече от 50% от българите смятат, че трябва да сме член на НАТО, без да влизаме в конфликт с Русия.

"Има преекспониране на цялата ситуация, защото всичко е още на ниво дипломация. Тревожи ме това, че се заговори за дефицит в българската армия. Увеличаването на военните разходи е притеснително на фона на високите цени и инфлацията", коментира Дончева.

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.