Коалицията ще запознае опозицията с промените

Управляващата коалиция с концепция за промени в конституцията. От „Демократична България” внесоха проект за създаване на временна комисия, за да се състои широк дебат по темата в парламента. Христо Иванов обяви, че коалиционните партньори ще запознаят опозиционните партии с тяхната визия за промени и ще търсят конституционно мнозинство от 160 гласа, за да станат факт.  

ПРАВОСЪДИЕ НА ПРИЦЕЛ: Обсъждат сериозни промени, свързани с главния прокурор

Иванов уточни, че съставът на комисията ще бъде формиран на паритетен принцип. Очакванията са, че всяка от седемте парламентарни формации ще излъчи по двама представители в нея. Според съпредседателя на „Демократична България” много е важно това да се случи преди неизбежните промени в структурата на Висшия съдебен съвет да влязат в сила и преди да бъде избран състав на кадровия орган.

„Като казвам, че според мен тези промени са неизбежни, имам предвид поредицата от препоръки от Венецианската комисия, от Европейската комисия, от Европейския съд по правата на човека, които ни призовават да осигурим в съдийската колегия на ВСС да има голямо мнозинство членове, избрани от съдии, а в прокурорската колегия да имаме възможност да изберем представители, които не са част от прокуратурата, т.е. на са в кариерна зависимост от главния прокурор, а представляват парламента, което пък е структурна предпоставка за отчетност на главния прокурор”, аргументира се Иванов.

Кирил Петков пред NOVA: Реформа в съдебната система ще има и то скоро

Наличието на предпоставки за политически консенсус за конституционни промени лидерът на парламентарната група на ДБ очерта със заявката на президента Радев, че има свой проект за промени в конституцията и с предизборните и следизборни заявки от партиите, включително от опозицията, за готовност за изменения в основния закон. С работата на комисията, която ще бъде прозрачна и пред медиите, Иванов очаква, че „всички ще видят кой къде стои, с какво е готов да се ангажира”. И изрази надежда чрез медиите общественото мнение да повлияе върху всички политически формации да подходят отговорно към тази тема.

Иванов благодари на трите партньорски партии от управляващата коалиция, които са подкрепили инициативата на „Демократична България” за създаването на временната комисия, като персонално изтъкна приноса на Ива Митева от ИТН и на доц. Атанас Славов от ДБ.

Готов е проектът за закриването на специализираните съд и прокуратура

Запитан от журналисти за упреците от настоящия и от бившия главен прокурор - Иван Гешев и Сотир Цацаров, за посегателство над независимостта на прокуратурата, Иванов отговори, че и двамата трябва да си подадат оставката. За него Цацаров е „лицето на дълъг период на безвремие в прокуратурата”, когото Иванов като правосъден министър е призовавал многократно да разследва корупционни скандали, като този с „Двете каки”.

„На прокуратурата се дължи автономия, но тя няма независимост като съда”, каза депутатът и даде за пример последните изменения в сръбската конституция, направени на базата на препоръките на Венецианската комисия в контекста на присъединяването на страната към ЕС. Иванов напомни, че и в Плана за възстановяване и устойчивост на ЕК за България се настоява за отчетност и ефективност на прокуратурата. И че същите аргументи ще бъдат използвани и по пътя ни към Шенген и Еврозоната.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БГНЕС