Вижте съветите на експертите

Лекари и фармацевти са категорични – антибиотиците са едно от най-великите открития в медицината, помогнали на човечеството да оцелее. Оцеляват обаче и бактериите, срещу които се борим. И постепенно се превръщат в "супербактерии", преодоляващи лекарствата, които доскоро са ги унищожавали. За да продължим борбата ни трябват нови оръжия - нови антибиотици. Такива обаче оказва се е много трудно да бъдат създадени. Миналата година от Световната здравна организация предупредиха, че нито един от разработваните над 40 антибиотика не е достатъчен, за да се бори с антимикробната устойчивост - за която все повече допринася и пандемията от COVID- 19. 

Тиктакаща бомба. Така учени по целия свят наричат свръх употребата на антибиотици. А у нас експерти я определят дори като злоупотреба. "Българинът е решил, че антибиотик е синоним на лекарство. Че за да има смисъл лекарството, трябва да е много силно, за да подейства веднага, иначе няма да свърши работа", посочва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара. 

"Има пациенти, които желаят задължително антибиотик. Дори виждам предписани терапии, които се размятат във фейсбук и по социалните мрежи - с по два или дори по три антибиотика накуп", твърди д-р Михаил Михов, общопрактикуващ лекар. 

"България е единствената страна в Европа, където имаме около 18% нарастване на консумацията. Всички останали членки докладват намаляване", доц. Иван Иванов "Контрол на антибиотичната резистентност", НЦЗПБ.

От рецептата в кабинета на личния лекар през рафта в аптеката и под микроскопа на учените. Проследяваме пътя на антибиотика, за да разберем защо отново сме първи в негативните класации.  

Повече гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.