Дивизията включва 12 бойни машини с по 12 зенитни ракети

Русия, в рамките на проверка на силите за реакция на Съюзната държава, прехвърли в Беларус ракетно-оръжейни системи за противовъздушна отбрана „Панцир-С“, съобщиха от руското министерство на отбраната.

„Поделенията на руските въоръжени сили, участващи в проверката на силите за реакция на Съюзната държава, продължават да се предислоцират в Република Беларус. Друг военен ешелон достави на гарата за разтоварване ракетно-оръжейни системи за противовъздушна отбрана „Панцир-С“ на Източния военен окръг“, казаха от министерството.

От видеозаписа на Министерството на отбраната става ясно, че, пристигналата в Беларус дивизия на системите "Панцир-С" включва 12 бойни машини, всяка от които може да носи 12 зенитни ракети в транспортно-пускови контейнери.

Байдън: Скоро ще изпратя американски войски в Източна Европа и страните от НАТО

От Министерството на отбраната уточниха, че след разтоварване, личният състав ще се отправи към посочените райони, където ще оборудва позиции и ще заеме учебно-бойно дежурство в рамките на Единната регионална система за противовъздушна отбрана на Беларус и Русия.

Проверката на силите на съюзната държава ще се проведе на два етапа. На първия етап (до 9 февруари) ще бъдат предислоцирани и създадени групировки войски на територията на Беларус. На втория етап (от 10 до 20 февруари) ще се проведат съвместни учения „Съюзническа решимост-2022“, в рамките на които ще бъдат разгледани въпросите за пресичане и отблъскване на външна агресия, както и противодействие на тероризма и защита на интересите на съюзната държава.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА