В интензивно отделение са 513 души

Последни дни за валидност на зелените сертификати по старите правила. 

От 1 февруари здравният документ на над 90 хиляди българи, които нямат бустерна доза става невалиден в Евросъюза заради новите изисквания. Сертификатът обаче ще може да се използва на територията на България.

Новите заразени днес са близо 6 000, а все повече общини обмислят регионално затягане на мерките. 

Двойно по-малко изследвания са направени за последното денонощие в сравнение с делнични дни - около 23 хиляди теста. От тях обаче процентът на положителните проби се запазва висок - 25 на сто. 

В болница се лекуват малко над 5 800 пациенти, от които с нужда от интензивни грижи са 513. 
Починалите за денонощие са 33-ма. 

Сред жертвите е и 3-годишно дете. По данни на здравното министерство момченцето е било с хронично неврологично заболяване. 

Директорът на педиатричната болница в столицата посъветва родителите на деца над 5 години с хронични и тежки вродени заболявания да ги имунизират, тъй като при тези деца протичането на COVID крие рискове от сериозни усложнения и постъпване в болница. 

Покачващата се заболеваемост сред децата в Свищов е причина от утре временно да затворят детските градини. Решението идва заради почти празните градини в последните дни. По данни на кмета отсъстват близо 70 на сто от децата. 

"В готовност е и детско отделение за прием на деца, които имат усложнения. Имахме няколко пациента с COVID инфекция. За наша радост са изписани здрави децата. В момента има едно дете в отделението", заяви кметът на града Генчо Генчев.

В педиатричната болница в столицата има 15 разкрити легла за малки пациенти. Свободните места са 4-ри. При деца без придружаващи заболявания Омикрон протича леко, казват медиците. Не такава е ситуацията при децата със съпътстващи диагнози, за които експертите препоръчват имунизация. 

"Много е важно да бъдат ваксинирани децата, които имат придружаваща патология. Това са децата с вродена сърдечна патология, деца със серизони белодробни заболявания, деца с хронична патология, тъй като виждаме, че те по-тежко са засегнати", подчерта д-р Благомир Здравков. 

На този фон родители подадоха сигнал до NOVA за липсата на важни препарати за инхалации при деца с астма и заболявания на белите дробове. Става дума най-вече за "Пулмикорт" и „Вентолин”, заявиха от Асоциацията на собствениците на аптеки. 

"По-скоро затруднения в производството има и повишеното потребление е причината също.Тези, които нямат алтернативи и ги няма в България, за съжаление трябва да се търсят от чужбина", заяви Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.

От лечебните заведения увериха, че при тях има достатъчно налични количества от продуктите, липсващите в аптечната мрежа. 

"Болничният пазар е по-приоритетен и това е логично, защото при нас лежат усложнените случаи. В нашата болница сме имали за кратко време дефицит. Агенцията по лекарства предприе много бързи действия, така че липса на медикаменти не сме имали", отбеляза д-р Здравков.

Засега собственици на аптеки не дават прогноза кога липсващите медикаменти ще бъдат по рафтовете. 

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Източник: БТА