Разговор със синдикалистите Валентин Попов и Венцислав Станков

"Продължаваме да обсъждаме много въпроси, включително възнагражденията. Ние искаме 20% увеличение". Това каза в ефира на "Твоят ден" Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР.

"Получихме уверение, че в момента тече обсъждане на идеи и нищо не е решено за реформите в МВР, така че е рано да се говори за протести", добави той.

Попов информира, че на 11 февруари ще се проведе заседание на Съвета за социално партньорство, на което се очаква да бъдат представени вижданията на политическото ръководство.

Венцислав Станков от Национален синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" също се съгласи, че е нужно увеличение на заплащането, като иинформира, че към момента заплатата на сержантите е 1111 лева. За държавни служители с висше образование тя е 1428 лева. Според него е нужен закон за пожарната безопасност, което не е свързано с пари, но трябва да се изчисти нормативната уредба.

"Трябва да има промени в тази структура, независимо дали ще бъде в МВР или извън министерството. Промените ще бъдат осъществени чрез законодателни промени, ние трябва да се запознаем с тях", заяви още Венцислав Станков. Според него трябва да се засилят превенцията и контролът, както и да се попълва щатът. "Техника имаме, но затруднения срещаме при поддръжката, липсва и състав", отбеляза той и добави, че е рисково да има малко служители в малките населени места.

Целия разговор вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.