Апостол Дянков за доклада "Климатичното предизвикателство за България"

Прогнозата на WWF България - суша, загуба на реколта, екстремен климат заради човека. Това сочи докладът "Климатичното предизвикателство за България".

"Прогнозите са негативни отдавна. Тази година се очаква да излезе седемгодишният доклад на ООН, на междуправителствения панел за климатичните промени и той ще включва още повече прогнози. Той се издава на части от миналия август", обясни в "Твоят ден" Апостол Дянков, старши експерт на WWF България.

Той отбеляза, че целта на WWF Бългаpия и фондация „Конрад Аденауер“ с този доклад е да се представят нещата по достъпен начин, защото това са научни данни, които не се възприемат лесно.

В България се очаква суша през 2050 година. "За известен период от време ще се увеличат проявите на климатичните промени - суша, пожари, наводнения, нестабилни температури", заяви още Апостол Дянков.

Според него е важно да се предприемат действия, които да намалят последиците от тези аномалии. "Има източници, които показват, че някои неща могат да се променят, но има и необратими, като покачването на океанското ниво", подчерта експертът.

Апостол Дянков смята, че отделният човек може да направи някои неща - първо да се информира за науката и за това какво казва тя за мястото, където живее определен човек. На второ място е националната политика, да се предприемат най-добрите решения на местно ниво, а гражданите трябва да оказват въздействие, за да се реализират такива политики. Трето е участието на бизнеса в промяната.

Повече по темата вижте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.