Това съобщи американският президент Джо Байдън

Президентът на САЩ Джо Байдън съобщи, че при американска антитерористична операция в Северозападна Сирия е елиминиран лидерът на ИДИЛ Абу Ибрахим ал-Хашими ал-Курайши.

СНИМКИ ОТ ОПЕРАЦИЯТА ВИЖТЕ ТУК

Жертвите са най-малко 13 - сред които 6 деца и 4 жени, съобщава сирийската група за гражданска защита "Белите каски".

Прессекретарят на Пентагона Джон Кърби каза в изявление късно в сряда вечерта, че мисията е била проведена от Централното командване на САЩ, което контролира военните операции и дейности в Близкия изток.

В изявлението на Пентагона не се разкрива коя е била главната мишена по време на мисията.

Висш служител на администрацията на Байдън заяви, че Ал-Курайши е бил елиминиран още в началото на операцията, когато е сам е взривил бомба, убила него и членове на семейството му.

Свидетели разказаха пред CNN, че обстрелите и експлозиите са предшествали десанта на американските сили малко след полунощ и са били насочени към къща в бунтовническата провинция Идлиб, близо до границата на Сирия с Турция.

Свидетел посочил, че обстрелът е извършен от няколко хеликоптера. Последвала експлозия. 

„Чух човек да призовава семействата да се евакуират от района. Към 3:20 ч. хеликоптерите тръгнаха и видях далечна светлина, която приличаше на огън“, разказал свидетелят пред CNN.

 

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК