Палмовата мазнина заема голям процент от състава на продуктите

Палмова мазнина и токсични химикали са само част от бонусите, които ни дават вафлите. Проучване на 31 марки захарни изделия показва, че в 28 от тях се съдържа палмова мазнина.

„Хидрогенираната, втвърдената мазнина, води до натрупване на плаки в кръвоносните съдове, което я прави опасна. Палмовата мазнина е нарочена за основен враг, но всъщност хидрогенирането е основен проблем”, обясни Богомил Николов от „Активни потребители”.

По думите му при няколко от предлаганите марки вафли на пазара, именно палмовата мазнина е посочена на първо място в етикета, което означава, че и съдържанието й е най-голямо.

„Имаше предложение за ограничаване на тази съставка на европейско ниво, мисля, че процесът се забави, но трябва да стане факт в някакъв момент”, добави Николов.

Боби твърди, че е истински фен на вафлите и изяжда по една всеки ден.

„Работя от вкъщи, често пъти работният ден е 10-12 часа и похапването на сладки неща е донякъде откъсване от компютъра, момент за пауза, но и наслада. Малко захар никога няма да навреди”, допълва той.  

Често прибягваме към тях в забързаното ежедневие. Защото са евтини и достъпни почти навсякъде.

Вместо нас към етикетите на храните обаче поглеждат  експертите. Те не просто следят етикета под лупа, но и изследват химическия състав на продукта. Изводът - във всеки 100 грама могат да се открият повече от 500 калории. Така само с 5 вафли на практика покриваме калорийния прием, който ни е необходим за целия ден.

„Има безполезни неща вътре. Като различни преработени млечни продукти, нишестета - царевично, пшенично. Рецептата за вафлите е това, което е удобно за производителя. Има вафли, в които палмовата мазнина е доминираща суровина - тя е най-много от всичко вътре”, обясни Сергей Иванов от Центъра по биология на храните.

Специалистите по хранене отдавна наричат вафлата "енергийна бомба".

„Много въглехидрати - над 60% и малко белтъци - около 4-5% максимум. Нищожна хранителна плътност, което означава почти дефицит на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти”, добави проф. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диететика.

Все неща, които трудно бихме разбрали от етикета, казват експертите.

„Това е една от основните ни критики - те са твърде малки, подвеждащи. Там например няма изписан нито един "Е" номер, защото се знае, че хората не обичат "Е" номерата, но те си фигурират вътре - просто са написани с пълните им имена, така че хората трудно ще се ориентират”, казва още Иванов.

Дори и не толкова рискови в малки количества, след смесване съставките могат да образуват токсични химикали и канцерогенни вещества, предупреждават от "Активни потребители".

Въпреки че няма официална препоръчителна доза, диетолозите съветват да си хапваме не повече от 4-ри вафли седмично.

 

 

Повече вижте във видеата. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.