Повече са и случаите на деца с коронавирус

По-леки мерки срещу COVID пандемията влизат в сила от утре в столицата. На училище се връщат присъствено всички ученици, а болниците подновяват спрените планови операции. Въпреки спада в броя на заразените с COVID-19 у нас, експерти прогнозират нов пик на петата вълна. Това заяви в студиото на „Събуди се" математикът Лъчезар Томов.

От понеделник обратно в класните стаи влизат всички големи деца от 5-ти до 12-ти клас в София-град, Стара Загора, Хасково, Разград и Силистра. Досега учениците се редуваха на ротация. Седмицата, в която всички бяха вкъщи заради междусрочната ваканция е причината в последните дни да регистрираме по-малко нови заразени, казват математици. Според тях обаче скоро цифрите отново ще тръгнат нагоре, тъй като голяма част от населението все още не се е срещнала с Омикрон.

Томов: Очаква ни втори пик на COVID вълната

В последните 3 седмици педиатри отчитат ръст на заразени деца, какъвто не е имало в предходните вълни на пандемията. Симптомите при малките пациенти се различават от тези при възрастните, забелязва д-р Минева.

„Около 40 до 50% от децата, преминали през кабинетите в ДКЦ-тата са положителни за COVID. Много голяма част от децата идват с оплаквания от коремни болки в съчетание с повишена температура. При някои от децата има повръщане, при други стомашни-чревните прояви”, обясни педиатърът д-р Пенка Минева.

Най-висок е броят на заразените деца в детските градини. „В последната седмица поради ограничаване на контактите при учениците във връзка с ваканцията се наблюдава едно известно намаляване на заболеваемостта, но при децата в градините между 3 и 6 години, там е значително повишена все още заболеваемостта”, добави педиатърът.

Ръст на заразените с коронавирус деца

Математици изчисляват, че случаите на коронавирус при деца са нараснали 18 пъти след появата на Омикрон. Прогнозата е за нов пик на вълната след междусрочната ваканция.

„Сега отново ще има скок при децата с някакво закъснение, средно седмица-две след това отново ще има скок при възрастните. Ще имаме пак скок, пак спад”, обясни математикът Лъчезар Томов.

Според него е рано за разхлабване на мерките у нас. „Ние имаме голяма част от населението, която все още не е била засегната от вируса - по селата, по изолирани региони. Този път с този вариант, който имаме, ще това ще стигне навсякъде, ако се остави така. Ние не знаем колко възрастни хора по селата са били изпуснати от предишните заразявания”, добави математикът.

Смъртните случаи от петата вълна могат да стигнат 10 хиляди или почти двойно повече от тези, които са регистрирани в момента, допълва Томов.

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК