Коментар на Валери Тодоров и Велизар Шаламанов

„Виждаме по-висока решимост от страна на НАТО и Европейския съюз да защитят международния ред, базиран на суверенитета, и да не допуснат сфери на влияние с връщане на света назад към 1997 г.”, обясни бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов относно кризата между Русия и Украйна. 

Коментар дойде и за датата 16 февруари. Твърди се, че тогава Русия може да нахлуе в Украйна. „Това е една психология на военната интрига, говорим за хибридни войни. Най-напред брояхме месеците, след това седмиците, сега вече и часовете. Това е съзнателно нагнетяване на напрежението”, смята журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Москва Валери Тодоров.

„16 февруари всъщност е началото на срещата на министрите на отбраната в Брюксел. Тя ще бъде последвана и от среща с министрите на отбраната на Грузия и Украйна и на министрите на отбраната на страните от ЕС, извън НАТО. Има нещо свързано. Но в крайна сметка посочването на дата цели предотвратяването на изненада. Тази дата, когато е известна, е по-малка вероятността да се случи нещо”, добави Шаламанов.

Според Тодоров се наблюдава едно взаимно изнудване на държавите. „Истината е, че ние не знаем реалната картина, защото се следят внимателно действията на Русия. Какво прави Западът - знаем по-малко. Вероятно част от действията на Русия са също огледални, защото тя може би вижда заплаха за себе си. Москва твърди, че няма намерение да нападне. Дори и самите украинци не вярват”, добави Тодоров, който е на мнение, че психозата е най-тревожното, което се случва.

Журналистът коментира, че Украйна вече е жертва, защото няма инвестиции. Близо 30 държави пък са препоръчали на сътрудниците си да напуснат страната. „Твърди се, че 11 страни снабдяван Украйна с оръжие. Между другото е посочена и България - сочат руски данни”, добави той.

Шаламанов посочи, че НАТО няма да нападне Русия. Украйна няма да нападне Русия. „Тази психологическа война, която се води и която се опитваше да пречупи НАТО и ЕС да раздели Америка от Европа, не успя. Сега цялата сила се насочва към Украйна. Изходът зависи от устойчивостта на Украйна, която се готви вече осем години. Това, което е най-важно в момента, е Украйна да поиска среща в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, за да се говори очи в очи”, смята бившият министър на отбраната. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.