Те настояват, че населението е заплашено от бойни действия на украинците

В Донбас обявиха мобилизация. Самопровъзгласилите се Донецка и Луганска републики искат пълна готовност на всички мъже от запаса.

В ранните часове на днешния ден, президентът на Съединените щати обяви, че Владимир Путин вече е взел решението. Джо Байдън очаква Русия да нападне Украйна в рамките на няколко дни.

Редица западни държави обвиниха Русия, че опитва да предизвика фалшива криза в Източна Украйна, за да има повод да нахлуе в страната. Като част от тези опити Западът сочи обявената евакуация в Донбас и последвалата мобилизация на годните за военна служба.

Кирил Петков се срещна с лидери от Украйна, Великобритания, Молдова и Грузия (СНИМКИ)

"Путин настоява, че в Донбас има геноцид. Това е абсурдно, ако трябва да съм честен", заяви германският канцлер Олаф Шолц.

Но в Донецк и Луганск настояват, че населението е заплашено от бойни действия на украинците.

"Обръщам се към всички мъже в републиката, способни да носят оръжие - изправете се в защита на своите семейства. Вашите деца, съпруги и майки", призова сънародниците си лидерът на ДНР Денис Пушилин.

Хиляди последваха заповедта да се евакуират от Донбас. Те се качват на осигурените автобуси и влакове и отиват в Русия.

Зеленски: Украйна няма да отговори на провокациите в Донбас

"Взехме от каквото имаме нужда за един ден. Не знаем колко ще продължи или кога ще се върнем", споделя Оксана, която живее в Донецк.

Докато тече евакуацията, Владимир Путин и белоруският му колега Александър Лукашенко гледаха изпитания на ракети, способни да носят ядрени бойни глави. Бяха изстреляни балистични ракети от наземни установки и подводници. Русия каза, че са тествали и хиперзвуковото оръжие „Кинжал”. За него Русия твърди, че е неуловимо за противниковата защита.

На фона на нарастващата заплаха за война, редица световни лидери и днес предупредиха Русия, че ще плати висока цена, ако нахлуе в Украйна. Вицепрезидентът на Съединените щати Камала Харис и премиерът на Великобритания Борис Джонсън се срещнаха с президента на Украйна Владимир Зеленски в рамките на Мюнхенската конференция за сигурност.

Олаф Шолц: Руска атака срещу Украйна би била сериозна грешка

"Ще отворим матрьошките на притежаваните от руснаци компании. Ще намерим кои са истинските бенефициенти. Ако президентът Путин мисли, че по този начин ще накара НАТО да отстъпи, или ще ни уплаши, ще разбере, че е точно обратното", заяви премиерът на Великобритания Борис Джонсън.

ВСИЧКО ЗА ЕСКАЛАЦИЯТА НА НАПРЕЖЕНИЕТО МЕЖДУ НАТО И РУСИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.