Служителите на реда настояват за 20% ръст на заплатите

След протестите на полицаи и пожарникари през уикенда – пореден опит за преговори с властта. Служителите на реда настояват за 20% ръст на заплатите.  От Синдикат „Огнеборец” бяха на среща и с финансовия министър.

Срещата между Синдикат „Огнеборец” и финансовия министър продължи около час, а след нея окончателно решение няма. Пожарникарите са получили уверение от Асен Василев, че ако МВР представи план за реформа, пари за заплати ще се намерят и 20% увеличение на възнагражденията е възможно. А след като синдикатите се разделиха в протестите си пред уикенда, вече са разделени и в преговорите с властта.

По време на протеста в събота от Синдикат „Огнеборец” стигнаха до Министерството на финансите, за да декларират исканията си, но не бяха приети. Днес получиха покана за среща с финансовия министър Асен Василев. До решение обаче не се стигна.

 

 

„Иска да види един план за реформи в МВР, да се приеме този план от Министерския съвет и съответно да започнат да се отпускат финансови средства за преструктурирания, за капиталови разходи и най-важното за нас, което е – за възнаграждения”, заяви Венцислав Станков, председател на Синдикат „Огнеборец”.

„Не е изключено да получим 20% увеличение на заплатите, въпросът е кога ще бъде това”, добави той.

Пожарникари и полицаи от цялата страна на протест в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

От Синдикалната федерация на служителите в МВР, които организираха протеста в неделя, реагираха на днешната среща. 

„За нас е безкрайно неуместно, след като проектобюджетът на България се намира в НС, да протестираме пред Министерството на финансите, дори при Министерския съвет, тъй като това време вече е отминало”, каза Илия Кузманов, зам.-председател на СФС МВР.

Така след разделението на протестите, синдикатите се разделиха и във воденето на преговори.

„Има по-скоро комуникационни грешки между нас и другите синдикати, тъй като при защита на еднакви искания не е възможно да има различия”, коментира Илия Кузманов.

„Не са изцяло еднакви исканията ни. В крайна сметка колегите, както знаете, афишираха единствено само за финансов ресурс по перо „Персонал”. Да, действително тук ни се припокриват искания, но искаме допълнително финансов ресурс по капиталови разходи и подобряване на диалога и с МВР, и с Министерския съвет, и управляващите към момента”, каза Венцислав Станков.

Всички синдикати са поканени на среща утре с премиера Кирил Петков.

 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.