По думите му е груба грешка изрязването на Ковачевски от снимката с Петков

"В никакъв случай не може да става дума за натиск върху България, това е медийна война, игра на нерви от Скопие, която ние не водим добре". Това заяви за "Твоят ден" доц. д-р Спас Ташев от БАН, член на Смесената историческа комисия България - РСМ.

По думите му има разнобой между българските институции по отношение на българската политика по казуса. "Забравяме да подчертаем, че ще дадем зелена светлина за членството им при определени условия. Скопие работи активно в САЩ, има своя програма аа лобизъм с дълбоки традиции, датиращи от времето на Югославия. България изостава в отстояването на нашата позиция отвъд Океана, затова пробивът на РСМ е очевиден. По-скоро обаче говорим за американски натиск върху тях, тъй като фактите за потъпкване на правата на човека няма как да бъдат пренебрегнати, поради което Америка се съобразява с нашата позиция. 

Снимки с Кирил Петков от конференцията в Мюнхен предизвикаха коментари

Според него в момента се лансира идеята, че България и РСМ обсъждат вариант за задоволяване на нашите искания, но няма яснота как ще стане това. Относно казуса с "изрязания" премиер на Македония от добила популярност снимка на Кирил Петков с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен от конференцията по сигурността в Мюнхен, той смята, че е пример за ситуация тип "гузен негонен бяга". "Това е груба грешка, нормално беше снимката да се появи в оригиналния си вид", отбеляза той. За него сме сме на стадия на добрите пожелания. "Скопие e крачки напред, мисли мултиперспективно. Чакаме резултати, ако има такива, ще приветстваме даването на зелена светлина за преговорите за членство. Ако няма, ще продължи тихата война на нерви, за да отстояваме националния си интерес", смята доц. Спас Ташев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.