Досега това беше възможно само след PCR изследване

Зелен сертификат за пътуване ще се издава и след заразяване с COVID-19, установено с антигенен тест. Това реши еврокомисията. 

Досега право на такъв документ имаха само диагностицираните с PCR. Сертификатите от антигенен тест ще могат да се издават със задна дата. 

А у нас, отпадането на сертификатите за посетители, но не и за служители в обектите до 20-ти март беше определено от адвокати по медицинско право като дискриминация.

За разлика от заведенията, които се обявиха "против" сертификата да важи още месец за работниците, в други браншове смятат мярката за правилна - с оглед безопасността на посетителите. 

Близо 99% от служителите в Сатиричния театър имат сертификат за ваксинация или преболедуване. Въпреки това обаче два пъти в седмицата правят тестове в лаборатория. Практиката ще продължи и след 20-ти март, когато документите няма да се изискват за персонала в обектите. 

За директора на Сатиричния театър остава притеснението, че без гаранция за здравния статус и на публиката, част от зрителите ще се откажат да идват в залите. 

“Това ще създаде условие хората, които вече са усетили спокойствие и разчитат на сигурността в театъра, да се притеснят, че вече този, който ще бъде до тях по никакъв начин не е защитен и не ги защитава”, каза Калин Сърменов.

И все пак от театъра няма да се възползват от правото си да продължат да изискват сертификат за посетителите до 5-ти март - каквато опция дадоха вчера здравните власти. Вместо това ще прилагат свои допълнителни мерки. 

“Нашият театър се дезинфекцира на всеки два часа, има два потока на влизане и излизане. Въздухопроводна ни система е сертифицирана в РЗИ - вкарва се чист въздух и се изкарва, не се върти”, обясни още Сърменов. 

Според адвокати по медицинско право няма логика сертификатите да отпадат по различно време. Прогнозата на експертите е, че пълното премахване на сертификатите ще намали и без това слабата ваксинация.  

“С тази "мека" принуда, която наблюдавахме голяма част от хората се ваксинираха, заради зеленият сертификат - дали да учат, работят или да посетят заведение. Те не се ваксинираха, защото са убедени в ползите на ваксините”, каза Мария Петровам адвокат по медицинско право.

А днес директори на училища изпратиха писмо до министрите на образованието и здравеопазването с искане тестването на учениците да отпадне заедно с изискването за сертификати. Като мотив се посочва, че положителните проби стават все по-малко, а родителите не пускат децата си на училище, ако са със симптоми. 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.