Киев мобилизира военните от запаса

Нов скок на напрежението между Русия и Украйна. Киев мобилизира военните от запаса и възнамерява да обяви извънредно положение за следващите 30 дни. Брюксел търси как да прекрати зависимостта на Европа от руски газ. Среща между Джо Байдън и Владимир Путин няма да има. Отменен беше и разговорът между външните министри на САЩ и Русия. Според Вашингтон разполагането на руски войски в Донбас е „началото на инвазия". На този фон още държави по света налагат санкции на Русия заради действията й в Украйна.

Украйна възнамерява да обяви извънредно положение за следващите 30 дни и свиква войските от запаса. „На другите части на нашата територия, без Луганск и Донецк, в зависимост от възможните заплахи, ще бъде въведено или частично или пълно извънредно положение”, заяви Олексей Данилов - ръководител на Съвета за отбрана на Украйна.

ЕС наложи санкции на Русия

Президентът на Украйна Володимир Зеленски поиска от Русия гаранции за сигурността на страната си, които по думите му ще сложат край на кризата между двете държави. „Вярвам, че Русия трябва да бъде измежду онези държави, които дават ясни гаранции по отношение на сигурността. Много пъти съм предлагал на президента Владимир Путин да седнем на масата за преговори и да говорим”, каза той.

Въпреки че изрази готовност за търсене на дипломатически решения, Владимир Путин заяви, че интересите на Русия не подлежат на преговори. „Страната ни остава отворена за пряк и честен диалог, за търсене на дипломатически решения на най-сложните въпроси. Но ще повторя: интересите на Русия и безопасността на нашите граждани са абсолютни”, категоричен бе той.

Заради кризата с Украйна, все повече държави налагат санкции на Русия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че се работи в посока прекратяване на зависимостта на Общността от руски газ. „Видяхме, че през последните месеци, дори години Русия използва като инструмент енергийните източници, за да оказва натиск не само на Украйна, но и на Европейския съюз. Ние сме наистина решени да прекратим зависимостта си от руски газ”, каза тя.

Заради признаването на Донецката и Луганска народна република, засега не се предвижда среща между президентите на Русия и Съединените щати, обяви Белият дом. „Никога няма да затворим изцяло вратите за дипломация”, заяви Джен Саки - говорител на Белия дом.

Американският държавен секретар Антъни Блинкън също отмени срещата си с руския външен министър Сергей Лавров. 

Петков препотвърди позицията на България за Украйна 

България подкрепя териториалната цялост на Украйна. Тази позиция отново потвърди министър-председателят Кирил Петков. Правителството работи активно за сценарий, при който доставките на природен газ могат да спрат напълно.

В случай, че България остане без газ, идеята е да се спре временно износът на електричество. Това обаче е сценарий, който Кирил Петков се надява да не се случва. Страната ни остава категорично на общата позиция на Европейския съюз - подкрепа за териториалната цялост на Украйна. Експертите смятат, че навлизането на руски войски ще продължи по-дълбокото в украинска територия.

Още в първите минути, след като Русия обяви, че признава независимостта на двете републики, премиерът Кирил Петков осъди това действие и заяви, че България подкрепя териториалната цялост на Украйна. В Народното събрание министър-председателят потвърди позицията си.

Москва обеща „силен и болезнен” отговор на американските санкции

„Ние вярваме в целостта на Украйна. Вярваме, че всяка държава, в случая Русия, ако влезе с танковете в чужда територия, това е нарушаване на международното право”, каза той.

Съединените щати вече обявиха санкциите си към Русия, предстои това да направи и Европейския съюз. При всички положения страната ни ще е солидарна с европейското семейство и ще ги подкрепи. А в случай на спиране на доставките на природния газ страната ни е готова да прекъсне износа на ток.

„По същия начин сме солидарни с тези санкции и едновременно с това приготвяме, аз отдавна заявих, да имаме варианти, така че да не останем без енергийни източници. Да, гледаме българския интерес, но работим в една общност със Съюза”, посочи Петков.

Експертите са убедени – рискът от война става все по-голям. Това e видял в речта на Владимир Путин бившият директор на разузнаването Димо Гяуров.

Експерти: На прага сме на въоръжени схватки в Донбас

„Разчетох заявки за тотално, още по-грубо прекрояване на целия не само европейски, световен ред. Мисля, че сме изправени пред много страшни събития от тук нататък”, коментира той.

Големият въпрос според анализатора Боян Чуков е дали Русия ще спре дотук или ще прояви интерес към териториалните граници на Луганска и Донецка област.

„Ние сме на прага на въоръжени действия в Донбас. Това е очевадно. Не само от това, което казва Владимир Путин. Там има императиви, които налагат да се върнат старите ограничени граници на Украйна. Там са водните ресурси, от които зависи целия Донбас”, каза той.

И двамата експерти са на мнение, че няма пряка заплаха за България.

След първите санкции - експерти предупреждават, чу бумерангът се връща към ЕС

Първите санкции срещу Русия вече са налице. Съединените щати, Европейският съюз и Великобритания ограничиха редица руски банки, финансови институции и отделни личности. А Германия нанесе най-сериозния удар, като временно блокира сертификацията на „Северен поток 2”. Ще пострада ли обаче руската икономика от това? Експертите с предупреждение - бумерангът може да се върне към Европа.

Санкции срещу Русия бяха въведени още при анексията на Крим от Украйна през 2014 година. Според експерти новите наказателни мерки не представляват заплаха за Москва.

„Тези санкции не са унищожаващи руската икономика, даже не са и заплашващи руската икономика и руския режим. Русия е свикнала с тези санкции, но Европейският съюз не си взе поука от тях”, каза Милен Керемедчиев - бивш зам.-министър на външните работи.

Бивш посланик на Украйна у нас: Тече чудовищна кампания за дезинформация

„И руският бюджет, и руската централна банка, предполагам и руски финансови институции са започнали да трупат определени резерви. Голяма част от руската търговия с техните ценни ресурси премина в евро, вместо в долари”, коментира икономистът Стоян Панчев.

Подобно на бумеранг санкциите срещу Русия и ограничаването на нейното присъствие на международните пазари могат да се обърнат срещу Европа, а в това число - и България.

„Има пряка възможност за повишаване на цените в България на обикновени стоки и това ще се случи поради повишаването на цените на газта, на бензина, на дизела, което в крайна сметка ще окаже влияние и върху хранителните продукти”, посочи Керемедчиев.

„Това ще е едно забавяне, леко оскъпяване, но системата няма да функционира по-различно от сега. Това, което най-много трябва да ни притеснява, е това, което притеснява Марио Драги в Италия - прекъсването на потока на газ”, каза Панчев.

Експерти успокояват, че дори доставките на газ да намалеят, няма да останем на сухо.

„В авариен режим, когато е нужно да имаш газ, се плаща по-висока цена, разбира се. Но рискът за спиране на газови доставки за България - за мен е нулев. „Газпром” няма да си позволи такива загуби”, смята Иван Хиновски, който е енергиен експерт.

Би Би Си: Има опасения, че последните ходове на Москва са първата стъпка към нова инвазия

През последните месеци Русия е разположила най-малко 150 000 войници, близо до границите на Украйна, според западни източници. Има опасения, че последните ходове на Москва са първата стъпка към нова инвазия. Това се твърди в анализ на Би Би Си.

Има съобщения за танкове, пристигащи в контролирания от сепаратистите Донецк, а последните сателитни снимки показват още руски войски, които се разполагат близо до границите на Украйна.

На теория руските сили биха могли да се стремят да обкръжат Украйна от изток, север и юг и да се опитат да премахнат нейното демократично избрано правителство. Те биха могли да мобилизират войски в Крим, в Беларус и около източните граници на Украйна. Путин има и други възможности, като зона, забранена за полети, блокада на украински пристанища, или преместване на ядрени оръжия в съседен Беларус.

Украйна модернизира въоръжените си сили през последните години. Но възможностите на двете страни са несъразмерни - Федерацията разполага с почти 3-милионна армия със запасняците, над 1500 бойни самолета, повече от 12 200 танка. Висш американски военен служител заяви за Би Би Си, че мащабът на руските сили предполага „ужасяващ" сценарий с конфликт в гъстонаселени градски райони.

От двете страни на конфликта - гледните точки на българите в Украйна и Русия

Русия няма намерение да започва война, това споделиха пред NOVA българи, живеещи в Москва. Според украинци в страната все още не е обявено извънредно положение, а мобилизация има само за редиците на служещите в армията.

Причините за днешния конфликт между Русия и Украйна трябва да се търсят назад в историята, смятат българи, живеещи в Москва. Убедени са, че няма враждебни намерения от руска страна.

„Войските на НАТО се намират на границата с Русия, а не обратното. Руски войски на границите на Германия и Америка няма и лозунги от рода, че Русия е агресор и е заплаха за Европа звучат малко цинично в дадената ситуация”, коментира д-р Йорданка Чанева.

„Всичко произтича от неизпълнението на Украйна, а съглашенията и мълчаливото съгласие на западните страни – това е мнението на почти всички руснаци, които познаваме”, посочи д-р Диан Иванов.

Българи в Москва: Русия е миролюбива, няма никакво намерение да започва война

По-различно е мнението на проф. Михаил Станчев, който живее на около 60 километра от конфликтните зони. „Явно в главата на Путин е идеята да възстанови бившия Съветски съюз и в частност да стигне до град Киев. Той може да го направи, обаче дали ще успее - това е голям въпрос, защото Украйна ще направи всичко възможно това да не стане. Много не ми се иска, но виждам вече втори ден, че има сблъсъци и на Ростовската граница в Южното направление и за съжаление, очаквам най-лошото”, коментира той.

Ситуацията в Украйна към момента е спокойна, с изключение на източната част – твърди Даниел Бенатов, който живее в Киев. По думите му към момента мобилизацията не е за всички мъже, а извънредно положение – няма.

„Това са военни, които се намират в запас и затова искам да кажа, че още не е пълна мобилизацията, а само за професионалисти. Съвет за национална отбрана праща предложение на президента да направи извънредно положение в Украйна, обаче още няма решение. Това решение трябва да утвърди парламент”, обяснява той.

По думите му обаче има призив за евакуация на украинците на територията на Русия. Имало обаче недостиг на храна в размирните територии, твърди доц. Бенатов.

ВСИЧКО ЗА КРИЗАТА РУСИЯ - УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.