Според Микола Балтажи нахлуване в Донбас е възможно

В момента тече една чудовищна кампания за дезинформация, която цели да дискредитира Украйна, нашите приятели и съюзници. Това заяви бившият посланик на Украйна в България Микола Балтажи. “В руските медии може да намерите и всякаква информация, в това число и за настъпление на украинската армия. Наясно сме, че е възможен всеки един сценарий. Не знаем какво е в главата на Путин в момента, готови сме за най- лошото, нащрек сме”, каза Балтажи. 

Той заяви още, че външното министерство на Украйна следи ситуацията внимателно, но няма основание да не се довери на западните спецслужби, както и на своите. 

“Говори, се че Путин няма да спре. Вероятността за широкомащабно нахлуване е много малка. По-реално е локално нахлуване в Донбас. Виждате как те ни провокират, обвиняват ни. Това за руснаците създава впечатление, че не Москва, а само Украйна иска да нападне Донбас, за да си го върне по един военен сценарий”, каза още Балтажи.

Според бившия зам.-външен министър на България Милен Керемедчиев това е "руски шантаж". 

“Зеленски трябва да прояви сдържаност, защото това е, което очаква Русия - т.е. украинската армия да прояви по-голяма активност. Това е руският начин на действие - те не само прочистват район, а навлизат толкова дълбоко, че да неутрализират бъдещи нападения срещу тях. Това е руският шантаж и за момента той работи”, каза Керемедчиев. 

Според експерта по сигурност полк. Славчо Велков това, което се случва в момента, е резултат от многоходова операция на Русия, чрез "умишлено разпространяване на дезинформация, що се отнася до вероятно нахлуване”.

“Байдън повтори няколко пъти датата 16-и”, припомни Велков. По думите тази дата е умишлено разпространена в информационното пространство, за да заблуди САЩ и НАТО. 

“Какво печели Русия от това? Всяване на паника и недоверие между самите съюзници и съмнения във възможностите на техните разузнавания! Бъдете сигурни, че в близките няколко години инвеститор няма да помисли за Украйна. А всичко това, което виждаме като дрънкане на оръжия, може и да е така, може и да не е”, поясни Велков. Според него целта на Русия е да придобие богатия въгледобивен район Донбас. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.