В съвременните малки жилища често се налага да проявяваме изобретателност

Къде да поставите сушилнята за дрехи

От чисто практична гледна точка, най-удобно за една домакиня е сушилнята да бъде инсталирана точно до пералнята. Така ще спестите време и усилия при прехвърлянето на дрехи от единия уред в другия. Но в съвременните малки жилища често се налага да проявяваме изобретателност, за да получим всички удобства, от които имаме нужда. И ако във вашата кухня или мокро помещение няма място за сушилня, ще се наложи да бъдете гъвкави. Ще ви помогнем с няколко идеи къде можете да инсталирате сушилни за дрехи, без това да бъде опасно за вас. 

Снимка: iStock

Каква да бъде сушилнята

Ако смятате да държите сушилнята на отделно място, най-добре е да се снабдите с правилния вариант. За тази цел са подходящи кондензационните модели, които (в рамките на разумното) могат да бъдат инсталирани навсякъде – в коридора, в килера, дори в спалнята. И все пак има няколко правила, които е добре да спазвате, за да сте сигурни, че тя ще работи правилно и безпроблемно.

Какво място да изберете

За да функционират, кондензационните сушилни за дрехи нямат нужда да бъдат близо до права или обратна вода, нито до вентилационен отвор или прозорец, тъй като те нямат изходящ маркуч. Това определено ви дава голяма свобода. И все пак има няколко неща, с които трябва да се съобразите, когато ѝ избирате място. Не е добра идея да инсталирате уреда в шкаф, нито пък във външно помещение. В следващите редове ще разберете защо.

Повърхността на пода

Тъй като сушилнята работи с топлина, не всяко подово покритие е подходящо за нея. Ако в помещението има дървен под или плочки, няма да имате никакъв проблем. Не я поставяйте обаче върху мокет или килим, тъй като това може да ѝ попречи да изпуска топлината навън и в крайна сметка да повреди уреда. Обикновено за тази цел сушилните имат специален отвор в задната си част, но той може да бъде блокиран от мокета.

Снимка: iStock

Влажността на въздуха

За разлика от вентилаторните сушилни за дрехи, кондензационните нямат маркуч за отвеждане на влагата към вентилационен отвор. Те разполагат с резервоар, в който извлечената от дрехите влага се кондензира отново във вода и който трябва да изхвърляте след всеки цикъл на сушене. И въпреки това някакво количество влага се изпарява от сушилнята в помещението, в което се намира. Ако вентилацията в избраното от вас помещение не е добра, това може да доведе до поява на мухъл. Така че е важно да проветрявате стаята често. Най-лесно ще бъде ако има прозорец точно до уреда, който евентуално да държите отворен по време на работата му.

Температурата в помещението

За да превърне отново парата от дрехите във вода, кондензационната сушилня има нужда от студен въздух. От тази гледна точка едно много студено помещение може не само да попречи на работата ѝ, но и да доведе до конденз в различни места вътре в самия уред, включително и в самия барабан, което ще попречи на дрехите да се изсушат бързо и добре. От друга страна, твърде топлата стая ще попречи на водата да кондензира изобщо и ефектът отново ще бъде влажни дрехи.