"Войната е факт", написа учредителят на Центъра на бесарабските българи у нас Райна Манджукова

„Скъпи, приятели, сънародници, българи, украинци. Белята стана! Войната е факт. От сутринта телефонът ми не спира да звъни и дойде момента да благодаря от името на Центъра на бесарабските българи в България и дори от името на всички бесарабски българи за тази безпрецедентна подкрепа! Звънят хора, които предлагат жилищата си за бежанци, морална подкрепа, оставят телефоните си! Благодаря от сърце”. Това написа на Facebook страницата си Райна Манджукова от Центъра на бесарабските българи в България.

Чрез социалната мрежа тя информира за някои стъпки, които се предприемат, за да се помогне на българите, бягащи от военните действия.

„С Министерството на външните работи обсъждаме възможности за съдействие на желаещите да дойдат в България. С Националния съвет на студентските организации обмисляме стъпки за съдействие на студентите, които са тук. Ще предприемем опити да влезем в контакт с Министерството на правосъдието за да бъдат в спешен порядък обработени заведените преписки за българско гражданство.  Започнахме да формираме регистър на хората, които желаят да приемат в домовете си бежанци”, пише Манджукова.

Във връзка с това тя отправя и призив: „Моля всички, които имат желание да съдействат във всички тези процеси, всички, които желаят да приемат в домовете си бежанци - ПИШЕТЕ СЪОБЩЕНИЯ ТУК В СТРАНИЦАТА или на e-mail: (welcomehomebulgaria@gmail.com). Ще отговорим на всички. Моля всички бесарабски българи и украинци, които имат въпроси, нужда от информация, от съдействие - ПИШЕТЕ, обаждайте се. Колкото по-точна информация за ситуацията имаме, толкова по-лесно ще бъде на българските институции да вземат правилни решения”.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.