Зрителите ще могат да проследят разгорещеното кулинарно състезание всеки петък от 21:00 часа и всяка събота и неделя от 20:00 часа по NOVA

„Обещах си тази година да съм малко по-широкоскроен, малко по-търпелив и да им бъда повече от полза. Зрителите ще видят, че повече се включвам да помагам на участниците, да им показвам. Както се казва: „Първо показвам, после наказвам!“. Това е и мотото на този сезон.

Безпрецедентен старт на четвърти сезон на Hell’s Kitchen България – шеф Виктор Ангелов гледа благосклонно на новите претенденти за голямата награда

„Докато се возих с тях в автобуса, се почувствах като агент под прикритие. Имах известни подозрения, но стоях в края, леко обърнат на другата страна. Успях да хвана повечето от разказите. Това, което ми направи впечатление, е как типично по български, ние сме с тотално сбъркана самооценка за себе си. Много сме силни! Всички си обясняваха: „Бил съм във Франция!“, „Готвил съм за не знам си кой!“, „Пет ресторанта съм отворил!“ и после ми приготвят пица с готово тесто.

„Липсваше ми този формат. Близо 2 години не бях влизал в кухнята на Hell’s Kitchen. Любимо място ми е и обичам да съм там. Не само заради готвенето, а и защото се срещам с такива интересни хора. Искам да поздравя всички участници затова, че доброволно излизат от зоната си на комфорт, идват и се подлагат на този екшън. Съзнавам, че изглежда доста романтично по телевизията, но уверявам зрителите, че реалността е съвсем различна. Предизвикателствата са много. И са много бързи – едно след друго. Хората наистина трябва да са готови да преодоляват себе си и препятствията в движение.“

За най-големите трудности в Hell’s Kitchen

„Най-трудна за участниците е изолацията. Идеята на този формат е да могат да се фокусират изцяло върху това да напредват професионално и върху взаимоотношенията си. Те не могат да се движат напред, ако не бъдат сплотен екип. Затова и условията, и средата са такива.“

„Има забавни участници като персонажи и повече се шегувам с тях, но шансът е еднакъв за всички. И наистина е въпрос не само на кулинарни умения, но и на желание да се справяш, да се променяш според ситуацията, да се надграждаш. Това е интересното за мен. Най-добрият готвач е комплексният играч. Не най-добрият само в кулинарно отношение, но и най-борбеният. Участниците не са готови за това, което ги очаква. Изглежда много по-лесно, седейки пред телевизорите. Виждаш, че там трима души не правят добре крем карамел…Но когато влезеш там и конкуренцията дебне зад всеки ъгъл, е много различно.“

14 участници влизат в Hell’s Kitchen България тази вечер

„Участниците прекарват 24 часа в денонощието заедно. Имат нужда от забавни моменти, в които да разпускат. Те хапват и пийват заедно, освен че се състезават. И осъзнават, че трябва да са много сплотени, за да се движат напред.“

За най-големите грешки в предаването

„Паниката е най-голямата грешка. Когато се работи под стрес и в паника, тогава се правят пропуски в ястия, които даден участник иначе готви съвършено добре. Без съмнение всички, които се записват да участват (тази година над 700 човека), имат самочувствие и то е покрито, съдейки по това къде работят. Едни са работили в ресторанти със звезди „Мишлен“, други – в пицария, трети в селската кръчма. Всички те са добри на местата, където работят, но когато дойдат в „Кухнята на Ада“ и трябва да покрият моите стандарти и тези на Hell’s Kitchen, разбират, че май има и други гледни точки. Това действа много стресиращо и объркващо. Тук идва моментът, в който силните личности успяват да преодолеят това нещо и да продължат напред!“.

„Интересното е, че тези с по-първичния почерк в кулинарията, докосвайки се до колеги, които са с по фин почерк, също променят своя. Ще спечели този, който се приспособява най-добре. Всички знаят, че моят праг на търпимост е нисък. Но този сезон ще бъде различен. Виждате, че заявката за следващия епизод е гостуването ни в Копривщица. Искам специално да благодаря на всички там за топлото посрещане. С тези каравани ще пътуваме из цяла България! И не само… Ще се доближим до хората! Искам да готвим пред тях, за тях, по места, за да усетят и те освен напрежението, и вкуса на това, което правим.“

„За мен беше логично до мен да застанат двама от победителите от първите сезони – Дани Спартак и Веси Чилева. От 15-20 години все повече се акцентира върху кулинарията, върху готварството. Истината е, че то е част от живота на всеки един от нас.“

Соня Янкова от Hell’s Kitchen: Работя върху собствена кулинарна книга

Защо в България няма ресторант със звезда „Мишлен“?

„Тук няма достатъчно публика за такъв ресторант, за да го посещава. Обикновено такива ресторанти са с от 30 до 60 места. Могат ли тук толкова хора ежедневно да харчат по едни 150- 200 евро на човек за това. Чисто финансово не сме дорасли дотам. Друг любопитен факт е, че българинът обича да харчи пари за храна, но в чужбина. В България е по-пестелив. И разчита на отстъпките при приятели.“

За качествената храна

„Ако говорим за качествена храна, тя винаги е скъпа. Конкуренцията ражда хубав продукт и се радвам, когато има повече заведения. Покрай пандемията средната класа в България пострада най-много, както и масовите заведения. По-високият клас за момента се държат над водата.

За най-големият кошмар в кухнята

„Това, което ме плаши, е когато някой се предаде. Когато някой вдигне бяло знаме. И напусне кухнята в момент, в който трябва да бъде там и всички разчитат на него. Когато някой си тръгне и изостави другите, това е кошмарът в кухнята!“

„В този сезон аз ще помагам на участниците и с мастър класове, и канейки мои приятели кулинари, за да напредват и научат повече. Също така с двете каравани ще обикаляме различни локации – и в България, и в чужбина. Ще видите нещо много интересно съвсем скоро! Начинът, по който ни посрещнаха в западните покрайнини… Беше изключително трогателно, но няма да издавам повече!“

Кой ще отиде пръв на номинации? – всичко това в епизода на Hell’s Kitchen Bulgaria тази вечер в 20:00 ч. по NOVA.

Актуални новини ще откриете на уебсайта на Hell’s Kitchen България, на FB страницата на предаването, както и на официания Instagram.