Демонстрацията се проведе пред президентството

Протести в България с призив Русия да спре войната. За пореден ден украинци, живеещи у нас, се събраха в различни градове, за да покажат съпричастност и да се помолят за своите роднини. България се оказа убежище и за 9-годишната Амелия.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Беше страшно!"

Така 9-годишната Амелия описа живота си преди два дни, когато бяга от войната със своята майка. Тръгват от Одеса с кола. След  хиляда километра и десетки часове на път намират убежище в България.

"Aз станах в 5 сутринта и родителите ми показаха как летят ракети и има взривове около нашия дом", разказва Амелия.

"Те са дошли днес сутринта, защото е много тежко да минават през границата. Доста от българите предлагат даже без пари да се настанят хора, които имат нужда. Много благодарим на България за тази подкрепа", казва Константин.

Пред президентството в София протестиращите отправиха призив. 

"Нека да спрем тази война. Нека да спрем да загиват децата, нашите славянски деца. Нека цялата тази кръв, да я спрем", призова Владислав.

"Притеснявам се за моята племенница, която има момченце на по-малко от 2 годинки и ще се опитат да напуснат Киев", безпокои се Антонина. 

"Брат ми, сина ми, всички са в Украинската армия сега. Те са нужни за държавата сега. Украйна ще победи и ще се бори докрай", уверена е Валерия. 

От Варна украинци, живеещи в България, разказаха, че техните роднини са в опасност. 

"Аз съм от Киев. Моят тъст се е събудил, защото гърмят бомби. Защото стрелят по летищата. Вече е истинска война", споделя един от протестиращите.

А в Бургас украинци, но и руски граждани се събраха на площад "Тройката". 

"Много благодаря, че България ни пусна да живеем тук сега", каза още Амелия. 

 

 

Повече гледайте във видеото. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.