Днес парламентът гледа оставката на Стефан Янев

Критики и призиви за оставка на кабинета прозвучаха на извънредното заседание на парламента днес. 

Вместо Тодор Тагарев, днес се оказа, че наследникът на Стефан Янев се казва Драгомир Заков. „Нямаше никакъв отпор от други институции, уведомих снощи президента. Първо, разбира се, уведомих нашите коалиционни партньори”, обясни премиерът Кирил Петков.

За да гласуват депутатите се събраха извънредно. Още в първата минута обаче излязоха  в почивка. Оказа се, че кандидатът за министър не е в залата, а в небето. Защото по спешност се прибира от Брюксел с правителствения самолет.

„Това беше единственият начин той да бъде днес по време на гласуването. Нямаше друг транспорт”, посочи Петков.

След като Заков дойде, в парламента започнаха ожесточени спорове - за оставки.

„Вие поискахте оставката на номинирания само преди няколко месеца лично от вас военен министър с думите „мой министър”. Прощавайте, но вие нямате министри. Дайте си сметка, че вредите, дайте си оставката”, призова от парламентарната трибуна лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов.

„Това правителство няма нито капацитета, нито волята да подобри живота на българските граждани. То е вредно за страната и за демокрацията”, посочи Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Правителството е жалко и колкото промени да предлага, надявам се, господин министър-председател скоро да гласуваме още една оставка. И това да е вашата и на целия кабинет”, посочи Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

„БСП е отговорна партия. Ние няма да оставим България без парламент и без правителство, особено когато на един хвърлей от нас се води война”, коментира Кристиан Вигенин от „БСП за България”.

Точно ГЕРБ да говорите за безпринципни коалиции, да говорите за управленска немощ, при положение, че министър-председател беше, а за съжаление, все още ваш лидер, е една мутра. Това се нарича гьонсуратлък”, обясни Тошко Йорданов от „Има такъв народ”.  

„Това правителство ще трябва да се справя с тази нова реалност. И ще трябва в нея да изгражда нови консенсуси”, смята Христо Иванов от „Демократична България”.  

Напрежението в пленарната зала се увеличи, след като лидерът на „Възраждане” попита премиера защо са евакуирали и български дипломати от Украйна.

„Вашето правителство евакуира българските дипломати от Одеса и от Киев. Кой ще защитава нашите интереси там”, попита Костадинов.

„Знаете ли колко жени и деца има в тези автобуси? Вие, защо като сте такъв мъж не сте в момента в Одеса”, отвърна премиерът.

Депутатът от ГЕРБ Екатерина Захариева разкритикуваПетков и го помоли да внимава с изказа си, когато говори за евакуацията на хора от Украйна. „Не използвайте думата „изнесли”. Пожелавам Ви никога да не се налага да „изнасяме” никого оттам”, призова тя. На тази реплика той отговори с фразата: „С такива приятели, не ти трябват врагове”.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.