Те призоваха за край на кръвопролитията

Продължава вълната на съпричастност към Украйна. В отворено писмо нобелови лауреати изразяват своята подкрепа към украинския народ, както и към „свободната и независима Украйна, която е изправена пред руската агресия”.

Ето и целия текст на писмото:

Ход, който напомня на прословутата атака на нацистка Германия срещу Полша през 1939 г. (използвайки подобни трикове на престорена провокация) и срещу Съветския съюз през 1941 г., правителството на Руската федерация, водена от президента Путин, започна непровокирана военна агресия – или иначе казано война - срещу своя съсед Украйна. Подбираме думите си внимателно, защото не вярваме, че руският народ има роля в тази агресия.

Осъждаме тези военни действия и същественото отричане на президента Путин легитимността на съществуването на Украйна. Винаги има мирен начин за разрешаване на спорове. Руската инвазия нагло нарушава Устава на Организацията на обединените нации, който гласи „Всички членове трябва да се въздържат в своите международни отношения от заплаха или използване на сила срещу териториалната цялост или политическа независимост на всяка държава”.

Това нарушава Будапещенския меморандум от 1994 г., който задължава Русия и други държави да зачитат суверенитета, независимостта и съществуващите граници на Украйна. Опасенията за сигурността на Русия могат да бъдат разгледани в рамките на Устава на ООН, Хелзинкския акт от 1975 г. и Парижката харта от 1990 г. Да води война, както президентът Путин и неговите сътрудници са направили, е неоправдан, кървав и непродуктивен път към бъдещето.

Руската инвазия ще опетни международната репутация на руската държава за десетилетия напред. Това ще създаде бариери пред нейната икономика и ще й нанесе трудности на руското население. Наложените санкции ще ограничат движението на нейните талантливи и трудолюбиви хора по света. Защо да вдигате тази ограда между Русия и света сега?

Стотици украински войници, руски войници и украински цивилни, включително деца, вече са починали. Толкова е тъжно, толкова ненужно.

Обединяваме се в този призив, за да призовем руското правителство да спре инвазията си в Украйна и да изтегли военните си сили от там.

Възхищаваме се на спокойствието и силата на украинския народ. С вас сме. Сърцата ни са със семействата и приятелите на всички, украинци и руснаци, които са загинали или ранени. Нека дойде мир в това късче от нашия красив свят.

Отвореното писмо е подписано от 163-ма нобелови лауреати.

Междувременно писателят Стивън Кинг публикува снимка в социалните мрежи, облечен с тениска с картата на Украйна и цвета на националния флаг на страната. Музикантът Мик Джагър също изрази своята съпричастност с пост в социалните мрежи.

На този фон големи филмови компании бойкотираха руски продукции. Продължава и символичното изхвърляне на руски стоки, по-конкретно водка, от магазините в САЩ. Властите призоваха и собствениците на магазини да премахнат от рафтовете си стоки, произведени в Русия.

По-рано американският държавен секретар Антъни Блинкен проведе телефонен разговор с украинския външен министър, в който обеща налагането на нови санкции върху Русия и допълнителна военна помощ.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.