Инфлацията през февруари е 5,8%, докато целта на централната банка е 2%

Инфлацията в страните от еврозоната се повиши през февруари вследствие на събитията в Украйна и надхвърли не само целта на Европейската централна банка, но и коригираната прогноза, съобщи "Политико".

Инфлацията през февруари е 5,8%, докато целта на централната банка е 2%. В същото време коригираните очаквания на икономистите от ЕС, отчитащи текущото развитие, бяха 5,4%. По този начин инфлацията в момента е рекордна, което показва колко силен ще бъде ударът по икономиката на ЕС от военната операция на Русия в Украйна. Освен това повишаването на инфлацията поставя Европейската централна банка в трудно положение, като следващата седмица предстои да проведе заседание, на което да формулира нова финансова политика.

"Виза" и "Мастъркард" блокират достъпа на руски финансови институции

Цените в Европа се повишиха главно поради 32-процентното увеличение на разходите за енергия. Непреработените хранителни продукти са с 6,1% по-скъпи. Някои европейски икономисти са убедени, че паричната политика ще трябва да бъде коригирана в условията на военните действия в Украйна и че покупателната способност на населението ще намалее.

Във вторник председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призна, че антируските санкции ще засегнат икономиката на ЕС. Тя заяви, че Европа трябва да намали зависимостта си от вноса на енергия от Русия и в дългосрочен план да премине изцяло към възобновяеми източници и водород.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.