Това коментира бившият министър на отбраната в „Здравей, България”

Преговорите между Украйна и Русия няма да успеят, тъй като двете страни стоят на радикално противоположни позиции. Путин иска да унищожи демократично избраното управление на страната, да затрие Украйна от политическата карта, а украинците се борят за своята свобода. Между тези две позиции няма средна точка. Това коментира в студиото на „Здравей, България” бившият министър на отбраната Бойко Ноев.

„Всички специалисти, включително военни, които наблюдават и анализират действията на руската армия и режима на Путин, смятат, че тази война и резултатите от нея ще бъдат все по-грозни. Така, че трябва да се подготвяме за най-лошото”, добави Ноев.

Бившият военен министър посочи, че предстои процес на депутинизация на света. „Това вече се случва пред очите ни. Путин като режим, като диктатор, вече е изложен на осъждането на света. Неговите приближени попадат под ударите на демократичния свят”, смята той. 

По думите му за България е важно незабавно да започне процесът на депутинизация. „Крайно време е всичко това, което сме отлагали в годините и от което сме страдали, да го започнем ускорено. Путин сее смърт не само в Украйна. Това е агресия против хората, против човечеството. И тя ще бъде осъдена като военно престъпление, надявам се”, добави Ноев.  

Ноев препоръча на българския парламент да направи специална комисия за разследване на дейността на руските специални служби в България. Той цитира данни на британски и чешки източници, според които Иван Гешев и Сотир Цацаров са забранявали на българските разследващи органи да си сътрудничат с британците. „И по Скрипал, и по „българския Новичок” -отравянето на Гебрев, и по взривовете с чехите”, добави той.

Бившият военен министър посочи, че ако бъде поканен като свидетел в евентуална комисия, може да даде изобилен материал и доказателства, които потвърждават предположения, че „Гешев е един от проводниците на путинизма в България”.  

„Когато ехтяха взривовете и тровеха хора, Гешев беше на посещение в Русия за обмяна на опит по въпросите на тероризма. Това е цинизъм. Български прокурори са изпращани там на обучение. В путинската прокуратура”, заяви Ноев и настоя парламентът да разследва подобни неща в детайл. Ноев предложи на депутатите да подложат на проверка за благонадеждност Иван Гешев.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.