Президентът на Украйна призова за по-строги санкции срещу руската държава

„Тази нощ можеше да бъде краят на Европа". Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от "Политико". Изказването му е във връзка с пожара, който възникна в най-голямата атомна централа на Стария континент след атака на Русия. Зеленски поиска още по-строги санкции срещу руската държава, след като нахлуващите руски сили нападнаха и превзеха Запорожката АЕЦ.

„Необходимо е незабавно засилване на санкциите срещу държавата, която е ядрен терорист", заяви той.

Държавният глава на Украйна призова руския народ да протестира. „Руски хора, искам да се обърна към вас. Как е възможно това да се случи? През 1986 г. ние заедно се борихме с последиците от катастрофата в Чернобил. Сигурно си спомняте горящия графит, разнасян от вятъра и смъртните случаи. Сигурно помните евакуацията от Припят и от 30-километровата зона. Как бихте могли да забравите? И ако не сте забравили, не можете да мълчите. Трябва да кажете на вашето ръководство. Трябва да излезете на улицата и да им кажете, че искате да живеете. Искате да живеете на Земя, която не е радиоактивна", каза Зеленски.

Ръководителят на ядрения надзор на ООН предложи да замине за Чернобил, за да преговаря с Украйна и Русия за гарантиране на сигурността на украинските ядрени обекти.

Пожар край най-голямата АЕЦ в Европа след руска атака (ВИДЕО)

„Посочих както на Руската федерация, така и на Украйна готовността си да пътувам до Чернобил възможно най-скоро", заяви пред репортери Рафаел Гроси, генерален директор на Международната агенция за атомна енергия.

Той заяви, че целта на пътуването ще бъде да се обсъди с двете страни "рамка" за гарантиране на сигурността и функционирането на украинските ядрени обекти. И добави, че евентуално пътуване ще се осъществи след завръщането му от Техеран в събота. Там той трябва да проведе разговори с високопоставени ирански служители по нерешените въпроси, които МААЕ има относно минала ядрена дейност в недекларирани обекти в Иран. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БГНЕС