За последното денонощие в Румъния са влезли 31 628 украински граждани

Наплив на границата между Украйна и Румъния. Властите в северната ни съседка отчитат ръст на пристигналите в страната бежанци през последните 24 часа. Вчера президентът на Румъния определи случващото се като хуманитарна катастрофа.

За последното денонощие в Румъния са влезли 31 628 украински граждани, което е с 12% отколкото пристигналите в петък. Общият брой е близо 230 000, повечето са жени и деца.

ООН: Това е най-бързо нарастващата бежанска криза в Европа от Втората световна война

Яна и Мурад са от Харков. „Много е опасно. Моят град е съсипан”, разказва Яна. Двамата бягат още след първите бомби.

Войната оставят зад гърба си. Но спомените и до днес са с тях.   

„Седим и усещаме как къщата се тресе”, разказва Яна.

„Заставаме в коридора между стаите и слушаме как навън падат бомби”, разказва Мурад.

При бомбите в Харков Яна оставя брат, майка и баба на 101 г. 

И въпреки че знае, че може повече никога да не ги види, тя казва, че е късметлийка, защото в бягството не е сама с децата си. Мъжът й, който  е на  40, също  успява да напусне Украйна.  Това става благодарение на това, че е от Йордания.

Мнозина освен собствените си животи, спасяват и тези на домашните си любимци.  И казват, че и за секунда не е имало колебание дали да го направят. Не навсякъде се допускат домашни любимци, но в най- големия палатков лагер в Сирет има палатки  предназначени именно за хора, избягали със своите животни. А доброволците помагат и на тях. Най-вече с игри и разходки на открито.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.