Вчера е отбелязан рекорд, като на полска територия са преминали 129 000 украински бежанци

Повече от 1,5 милиона бежанци от Украйна са преминали в съседни страни за последните 10 дни, което е най-бързо нарастващата бежанска криза след Втората световна война, съобщи ръководителят на Върховния комисариат за бежанците към ООН Филипо Гранди, цитиран от Ройтерс. 

Полската гранична охрана каза, че от 24 февруари насам в страната са влезли повече от 922 000 украински бежанци, предаде Асошиейтед прес.

Граничната служба написа в „Туитър“, че вчера страната е отбелязала рекорд, като на полска територия са преминали 129 000 украински бежанци. До 07:00 часа днес бежанците, преминали украинско-полската граница са били почти 40 000. 

Полша, чието население е 38 милиона души, е страната с най-много бежанци от Украйна. Някои от тях обаче са продължили към други държави.

ДПА съобщи, че полският президент Анджей Дуда е позволил на бежанци да нощуват в официалните му резиденции. По инициатива на съпругата му Агата украински бежанци вече са били настанени за няколко дни в правителствени вили. 

Германското вътрешно министерство  съобщи, че до днес 37 786 души, които бягат от войната в Украйна, са потърсили убежище в Германия, предаде ДПА.

ООН: Над 1.5 милиона са бежанците от Украйна

„Поради липсата на граничи контроли, реалният брой на бежанците от войната, които влизат в Германия, може би фактически е много по-голям“, заяви говорител на ведомството. 

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен днес призова Великобритания да направи повече, за да помогне на украинските бежанци, които са блокирани на френското пристанище Кале. Той каза, че британските власти отпращат много хора заради това, че нямат визи или съответните документи, предаде Ройтерс.

„Два пъти разговарях с британската ми колежка, казах й да отвори консулство в Кале“, каза Дарманен пред радио „Юръп 1“. Той допълни, че поддържа добри отношения с британската вътрешна министърка Прити Пател и че е сигурен, че проблемът ще бъде разрешен.

Френският вътрешен министър обясни, че през последните дни в Кале са пристигнали стотици украински бежанци, които се надяват да отидат при семействата си в Обединеното кралство. Много от тях обаче са връщани от британските власти, които им казват да си извадят визи в британските консулства в Париж. 

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.
Източник: БТА