Днес има нов опит за евакуация на цивилните от Мариупол

Милион и половина са вече бежанците, напуснали Украйна заради войната там. Това съобщиха от Върховният комисариат на ООН за бежанците. На 11 ден от началото на кризата, продължава обстрелът на десетки градове. Кметът на Мариупол предупреди, че градът е изправен пред хуманитарна криза.

САЩ обещаха 10 милиарда долара военна и хуманитарна помощ на Украйна. А дипломатическите усилия за спиране на конфликта не престават. Израелският премиер направи изненадващи посещения в Москва и Берлин.

В 11-ия ден от руската инвазия в Украйна продължава обстрелът по много населени места, а неделният ден започна отново с вой на сирени. Продължават ударите по обсадения от руските части град Мариупол, който според представители на местните власти се намира на ръба на хуманитарна катастрофа. Жителите там нямат ток и вода, храната е на изчерпване.

Интензивни боеве се водят и в северозападните предградия на Киев, около стратегическото летище Гостомел. Съобщава се и за руски удари по Ирпен - малък град на двайсетина километра от Киев, където са нанесени тежки щети на жилищни сгради, пътища и мостове.

Ново примирие в Мариупол за евакуация на мирното население

За пореден път президентът Володимир Зеленски увери украинците, че са удържали на удара и призова съгражданите си да продължат да се бият.

„Нашите хора, нашите украинци не отстъпват. Не се предават. Не спират съпротивата. Те казват на окупаторите – прибирайте се!”, заяви той.

Зеленски се обърна на руски език към хората в контролираните от сепаратистите територии и ги призова да не вярват на лъжите на Москва.

„Обръщам се към всички хора във временно окупираната територия. Към всички, които ни чуват. Чиято памет не е заличена от пропагандата. Чиито очи не са затворени от страх. Чиято душа не е осакатена от цинизъм. Знам, че много от вас вярват, че Украйна уж ви мрази. Твърди се, че ще ви атакува. Твърди се, че ще ви унищожи. Сравнете само Донецк след 8 години война и Харков след 8 дни война. Те ни убиват. Убиват деца”, добави той.

След проваленото вчера прекратяване на огъня в Мариупол, днес трябва да започне нов опит за евакуация на цивилните от града.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.