Причината - информацията, че САЩ и Европа може да спрат купуването на руски петрол

Петролът рязко поскъпна при отварянето на големите борси днес. Суровият петрол тип „Брент” достигна 139 долара за барел - най-високата стойност от 12 години насам. Причината - информацията, че САЩ и Европа може да спрат купуването на руски петрол. В комбинация с бавещата се сделка с Иран за тяхната ядрена програма, може да се получи недостиг на суровината.

Повечето борсови индекси паднаха значително, когато започна търговията, защото високите цени на петрола се смятат за заплаха за ръста на глобалната икономика.

Експерти коментират, че няма причина цените на горивата да скочат драстично.

„В момента западните компании се опитват да намерят алтернатива на руския петрол. Те отказват да купуват такъв и купуват всякакъв неруски петрол, което вдига цената му, но пък на търговете за руски петрол няма търсене. Съответно там всеки ден се дава все по-голяма отстъпка спрямо международната цена, за да се намери все пак някой купувач”, каза икономистът Георги Ангелов.

„България като страна, която все още на този етап в голяма степен се снабдява с руски петрол, няма оправдание за някакво вдигане на цените“, добави той.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.