Ожесточават ли се боевете

Втората седмица от руската атака е в разгара си. Нови хуманитарни коридори бяха обявени от Москва. Но планът за евакуация води в Русия. Украйна отказа и нарече предложението "напълно неморално". За днес е насрочен трети кръг от руско-украинските преговори за мир, но до момента няма никакви резултати.

Боевете продължават, а смъртта на цяло семейство в Ирпен, близо до Киев, шокира света. Президентът Володимир Зеленски се закани, че извършителите няма да намерят покой на земята.

Ожесточени битки се водят в околностите на град Николаев, на пътя на руското настъпление към Одеса. Американското разузнаване обаче твърди, че военен десант над града няма да има в скоро време.

След провала на предишните два хуманитарни коридора, Русия излезе с нов вариант - обяви едностранно шест маршрута за евакуация. Уговорката е, че те водят в Беларус и Русия. За начален час беше обявен 9 сутринта българско време. Специално евакуиращите се от Киев можело да се качат на самолети и да бъдат закарани в Русия. Украинците нарекоха плана "напълно неморален". Те казаха, че всеки е свободен да отиде където реши, но хората щели да бъдат използвани.

Предишните два опита за евакуация, договорени между Русия и Украйна, се провалиха бързо. А смъртта на семейство с две деца по време на бягство от боевете шокира Украйна и целия свят. Те бяха сред 8-те жертви на руски обстрел на град Ирпен край Киев.

"Семейство беше убито в Ирпен днес. Мъж, жена и двете им деца. Убити на пътя. Все едно са мишени на стрелбище. Убити, докато се опитваха да избягат, да се спасят. Колко семейства трябва да загинат в Украйна? Няма да простим. И няма да забравим. Ще намерим всеки мръсник, който стреля срещу нашите градове. Няма да има мир за него на земята, освен под нея", каза президентът на Украйна.

Междувременно компютърните хакери Анонимните се похвалиха, че са хакнали три от най-големите руски телевизионни канали. Вместо обичайната програма, те пуснали запис на бомбардировка от Харков. Западни медии пишат, че засега не е ясно дали това е вървяло по телевизиите в Русия. Там всичко, свързано с войната, се цензурира.

Международният редактор на Новините на NOVA Момчил Минков каза в студиото на „Здравей, България”, че войната върви изключително бавно, визирайки малките територии, които руските войски са успели да завземат през последните дни. По думите му всички експерти, с изключение на руските, потвърждават това.

12 ДНИ ВОЙНА С ЕКСПЛОЗИИ И ЦИВИЛНИ ЖЕРТВИ: Как премина нощта в Украйна

„Всички са категорични, че не съществува такъв тактически похват, при който техника да стои на едно място”, обясни още международният ни редактор.

Стрелбата по жилищни блокове е с цел сплашване на украинското население, допълни той.

Междувременно Съединените щати обявиха, че според тяхното разузнаване, скоро няма да има руски десант в Одеса. Един след друг кметът на града и президентът на Украйна казаха, че руснаците готвят атака срещу черноморския град. Но американското разузнаване смята, че броят и разположението на руските войници не подсказва за предстоящ десант. Съвсем различно е в съседния Николаев. Около черноморското пристанище се водят тежки боеве. Жители на града качват в социалните мрежи видеоклипове с разрушените си къщи и горящи пожари.

Според Момчил Минков и двете страни в третия кръг от преговорите, които се очаква да са днес, са скептични да има договорка между Украйна и Русия. По думите му Кремъл надали ще се съгласи Зеленски да остане на власт.

Повече вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.