Това обяви турският външен министър

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу обяви, че руският и украинският му колеги Сергей Лавров и Дмитро Кулеба ще разговарят по-късно тази седмица, предаде DW.

Срещата ще се проведе в кулоарите на Форума за дипломация в Анталия. Това ще бъдат преговорите на най-високо ниво от началото на руската военна операция в Украйна на 24 февруари.

Анкара има стабилни отношения както с Киев, така и с Москва и до момента опитва да запази неутрална позиция за конфликта, разграничавайки се от своите партньори от НАТО.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза пред агенция ТАСС, че е постигнато споразумение за срещата между Лавров и Кулеба по време на телефонен разговор между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Тайип Ердоган. Той се провел по инициатива на турския държавен глава.

Междувременно американският държавен секретар Антъни Блинкън коментира сривът на рублата в резултат от западните санкции. А председателят на Еврокомисията заяви, че общността ще се опита да компенсира високите цени на горивата.

 „Рублата се срина до земята, кредитният рейтинг на Русия стигна почти до нулата, до стойността на боклук. Фондовата им борса затвори,  а почти всяка водеща руска компания излезе от пазара. Предприели сме стъпки за контрол на износа на най-важните технологии за модернизация в сферата на отбраната, енергетиката и на самолетната индустрия. И именно това ще окаже изключително сериозно влияние в бъдеще”, посочи Блинкън.

„Днешните цени на енергията вредят на потребителите и бизнесите. Ние ще обсъдим как да осигурим ефективността на пазара въпреки високите цени на газа, които се увеличиха заради войната на Путин. Първата стъпка, която ще предприемем веднага, е да предпазим най-уязвимите потребители и бизнеси”, заяви Урсула фон дер Лайен.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННАТА ОПЕРАЦИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.