„Човещината и силата на човешкия дух, на които е базиран филма, са най-ценните разменни монети и лайтмотив в ежедневието ни“, коментира актьорът

Талантливият актьор и музикант, който е част от десетия юбилеен сезон на хитовото шоу „Като две капки вода“, е гост в студиото на „Събуди се“, където споделя емоциите от предпримерните прожекции на лентата „В сърцето на машината“. Предстои официалната премиера на българския филм на 18 март в кината.

„Гледах интервюто с Гари Каспаров преди малко, с този не само изключителен шахматист, но и един от великите умове на нашето време, и не мисля, че мога да добавя повече от това, което той каза. Думите му бяха синтезирани като есенция и точно в целта за цялото това безумие, което се случва“, споделя мнението си за войната в Украйна Сано.

„Прочетох преди време един коментар, който смятам, че е правилен и той е за разликата между предишната бежанска война, която идваше от Сирия. Според него това са хора с друго вероизповедание и друг тип култура, заради които човек започва със съмнение да гледа на тях, докато тези хора са от нашата кръвна група. Те са абсолютно същите като нас и мнението ми е на човек с миксирана националност, но за мен човекът си е човек. Детето си е дете, от където и да идва, без значение раса или цвят на кожата. Единственото нещо, което в ХХI век трябва да стои на преден ред е човещината, защото тя е най-ценната разменна монета в момента“, коментира десетките артисти, отворили сърцата си и опитващи се да помогнат на бежанците, идващи в страната ни.

За премиерата на „В сърцето на машината“

„Вчера беше първата предпремиерна дата и най-нетърпеливите могат да отидат и да го видят. Веднага започнаха да излизат коментари, като този, че филмът ще преобърне представите ни за българското кино. Хората споделят, плачат и се смеят. Най-важното е, че излизат от филма окрилени. Не бих искал да правя асоциации със ситуацията в момента, но филма е за човещината и за свободата на човешкия дух. Може би идва в правилен момент, но не вярвам, че има правилен момент за тази безумица, която се случва на хора близо до нас“, разказва актьорът.

За историята, свързана с личен момент от живота на режисьора

„Лентата е много личен проект на режисьора Мартин Макариев. Историята е разказана първо от баща му, след което той открива един човек, който е бил много близо вътре, за да допълни информацията. Филмът, също така, е посветен на баща му. Действието се развива през 1978 г. и на група затворници, които работят в цех в "Кремиковци", на принципа два работни дни се броят за три излежани, за намаляване на присъдата, им се случват тези събития. От тогава са минали 43 години, но нищо по-различно не се случва на човека и днес. Темите са едни и същи, когато говорим за човещина. Няма никаква промяна. Хомо сапиенсът съществува от около 10 000 години в тази форма, но човешките ценности не се променят. 80% от филма е базиран на един истински случай. И има малка част примесена от друг истински случаи в затвора, с лека доза художествена доработка. Може би е парадоксално, че човещината се открива при затворници, но не звучи фантасмагорично, защото е базирано на реалния живот“, допълва Сано.

„Има нещо по-специално, не само за мен, но и за целия екип, който създаде този проект. Никога няма да забравя атмосферата в този изключително мръсен цех, в който ние работихме. Снимахме през лятото 2020 г. и при нагрети железа и бетони, но чистотата на енергия на стотината замесени, зад и пред кадър, хора, е нещо, което ще запомня за цял живот. Имаше тонове магия от киното.“

„Изненадващо за нас е, че може би над 90% от коментарите са на жени за филм без женска роля в него. И то такива, които ме карат да настръхна. Безкрайно съм благодарен на дамската аудитория за начина, по който възприема филма и го коментира“, споделя емоциите си актьорът.

За предстоящото превъплъщение в „Като две капки вода“

„Дъщеря ми е почитател на корейската поп култура, не конкретно на Psy, но ще ми помогне малко с текста. Ще дам всичко от себе си и ще видим какво ще се получи“, обещава добро забавление в най-гледаното шоу за имитации в понеделник вечер от 20.00 ч. в ефира на NOVA.

Следете Facebook страницата и официалния Instagram профил на „Като две капки вода“ за актуални новини. Епизоди от предишни сезони на предаването можете да откриете в "Като две капки вода” във Vbox и в NOVA PLAY.