По думите му Путин е заложил кариерата и бъдещето си на тази война

"Виждаме как конфликтът в Украйна навлиза в своята трета фаза - най-кръвопролитната. Може да очакваме сблъсък между големите войскови съединения и с това повече жертви. Няма да има глобална война заради Украйна. Ще се стигне до споразумение за ново устройство за европейската сигурност". Това заяви за "Твоят ден" Димитър Гърдев, експерт по международни отношения и международна сигурност.

По думите му Путин е заложил кариерата и бъдещето си на тази война. "Украйна е само част от пъзела. Изтеглянето на НАТО до границата от 1997 г., буферни зони и изтегляне на американските атомни оръжия от Европа са сред другите руски искания. Според него това е съвременна война, без определен фронт, а глобално подаване на всички пунктове за съпротива.

"Не бива да се заблуждаваме, че това е мимолетна авантюра, това е кървав конфликт. Русия не иска кървави сражения в Украйна, защото ще се пропука тяхната визия за света. Путин ще използва Украйна за форма на натиск", отбеляза Гърдев И допълва, че на територията на България няма да има военни действия, така че няма нужда от паника.

Повече по темата вижте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.