Лойд Остин е на посещение у нас

Министърът на отбраната на САЩ пристигна в България. Според водещи британски медии той ще настоява страната да изпрати свои средства за противовъздушна отбрана в Украйна.

От правителството категорично отрекоха, че ще се изпраща въоръжение на Украйна. В първия ден от визитата американският министър на отбраната посети учебния полигон „Ново село” , където заедно с българския му колега Драгомир Заков се срещнаха с военнослужещи от армиите на двете страни.

Посещението на Лойд Остин стана повод за медийни спекулации. Според световни издания като Би Би Си,  е възможно Америка да поиска страната ни да изпрати системи за отбрана на Украйна. Към момента обаче- властите у нас са категорични - България ще помага само с хуманитарна помощ.

След Словакия, американския министър на отбраната кацна на летище „Безмер”. Срещите у нас ще бъдат само с изпълнителната власт, но към момента няма предварителна информация за темите на разговор. Премиерът Кирил Петков потвърди българската позиция, че страната ни ще предостави само хуманитарна помощ. Всичко друго е решение на парламента.

 

 

„Никой не е говорил с мен, никой не е говорил с мен от американска страна да искат нещо във връзка с оръжията. Нито ПВО, нито някакви специални ракети, нищо. Всичките тези неща, които ги чета от сутрин до вечер по Facebook за мен са абсолютни фалшиви новини, опитват се да насаждат страх в хората. България няма да ходи във военни действия, но ще я подкрепя силно във всичките неща, които можем да направим”,заяви премиерът Кирил Петков.

 

Че страната ни има намерения да въоръжава Украйна отрече и финансовия министър. „Държавата не може да даде един пирон, без подпис на министерство на финансите”, заяви Асен Василев.

Петков отрече и спекулациите, че арестът на бившият премиер Борисов е свързан с пристигането на американския военен министър.”Представяте ли си каква невероятна фантазия човек трябва да има да арестувате някой, за да скриете война. Това трябва да си луд, за да го кажеш”.

 

Според президента Румен Радев България не трябва да се лишава от отбранително оръжие. „Първо ние трябва да бъде солидарни с украинския народ и да помагаме с всичко, каквото можем, но който вземе решение за предоставяне на въоръжение и по този начин въвличане на България във войната трябва да може да се изправи пред обществото и да обясни какъв е риска, защото цената винаги се плаща от гражданите, а не от политиците”.

Ден по-рано Лойд Остин беше на посещение в Словакия, след което стана ясно, че държавата е готова да изпрати на Украйна свои зенитно-ракетни комплекси С-300, ако съюзници от НАТО ѝ предоставят в замяна системи за ПРО.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.