Властите у нас отчетоха, че ситуацията в страната ни е под контрол

Над 3 милиона са украинските бежанци в ЕС, като около 55 000 са в България. Това отчитат от българската Оперативна координационна група, която отговаря за евакуирането и подслоняването на гражданите, бягащи от войната в Украйна.

По данни на групата в Румъния има над 600 000 бежанци, Словакия – над 210 000, в Унгария – над 250 000.

„Пикът е спаднал значително, дневният поток от хора в ЕС е около 100 000 души. Вече 25 държави въведоха режима на временна закрила”, обясни Валери Рачев.

Той припомни, че държавите членки могат да използват неусвоени средства от оперативните програми, за да помагат на бежанците.

Данните сочат, че в България са влезли около 94 500 бежанци, като около 50 000 са останали. Става въпрос за около 55%.

„Тенденцията е относително устойчива”, обясни Рачев. Вчера са преминали над 4556 души и са останали 2356.

Всички автобуси са пристигнали със запазени места в хотелите. Най-много са пристигналите в Кранево – 109, Варна – 57. За пръв път са настанени и хора в Горна Оряховица, отчитат още властите.

„Повече от 25 000 души сме настанили, което е около 85 240 нощувки. Това е направено централизирано. Тук не влизат нощувките на индивидуална основа”, обясни Рачев.

Следващият приоритет е разширяването на местата за настаняване и намирането на работа.

„Разглеждаме условията за облекчена процедура за наемане на работа”, заяви Рачев.

Хотелиерите, които са приютили бежанци,  ще получат по 40 лв. на ден за всеки човек.

„Ще се кандидатства за целият период от 24 февруари до 31 март. Първото плащане ще бъде осъществено в първите 20 дни на април. Всеки следващ месец ще се кандидатства за осъществените нощувки през предходния”, обясни Ирена Георгиева от министерството на туризма.

След 31 март обаче помощ ще бъде получавана само за тези бежанци, които имат статут на временна закрила у нас. Към момента това са едва 150 души.

„Първото условие е да имат документ и да са привързани към конкретно място. Могат да подадат заявление, за да получат еднократна помощ в размер на 375 лв. Ако се стигне до отоплителен сезон,  в последствие, ще имат право и на отопление”, обясни Жулиета Върлякова, заместник-министър на труда и социалната политика.

 

 

Данните сочат още, че вече шест украински бебета са се родили у нас. Има и първи гражданин на Украйна, пожелал да си отвори банкова сметка у нас.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.