Запада блокираха редица чужди сайтове, медийни платформи и социални мрежи

От началото на войната в Украйна, сблъсъци с Русия има не само на бойното поле, но и на дигиталното такова. И то не само с Киев, а с целия Западен свят.

“Администрацията ми поднови предупрежденията си, че по последна информация на разузнаването, Русия може да планира кибератака срещу нас.”, заяви президентът на САЩ Джо Байдън. 

“Руската федерация, за разлика от много Западни държави, включително и Съединените щати, не се занимава с бандитски прояви на държавно ниво”, отговори говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Съдът в Москва официално забрани Facebook и Instagram

Дигиталната война е в разгара си - и Русия, и Запада блокираха редица чужди сайтове, медийни платформи и социални мрежи. И докато у нас хиляди руски сайтове се оказаха блокирани, някои потребители все още имат достъп.

NOVA отправи запитване към отговорните органи. От Комисията за регулиране на съобщенията обясниха, че: “Съгласно регламент на Европейския съюз (ЕС) от 1 март 2022 година за налагане на  ограничителни мерки с оглед на действията на Русия, дестабилизиращи положението в Украйна, на операторите е указано да преустановят излъчването на RT - Russia Today English, RT - Russia Today UK, RT - Russia Today Germany, RT - Russia Today France, RT- Russia Today Spanish, Sputnik. Ограниченията са и за всички интернет страници, идентифицирани от държавите-членки на ЕС, разпространяващи съдържание на посочените организации”, пише в съобщението на Комисията.

А експерти обясняват, че не е трудно забраните да бъдат прескочени, ако потребителите са компютърно грамотни.

Русия спря достъпа до Instagram

“За хора, които знаят как се използва VPN, прокси сървъри и анонимайзъри е въпрос на няколко клика да заобиколят тази забрана.”, смята Любомир Тулев, експерт по киберсигурност, и допълни, че:“Тези забрани биха спрели обикновения потребител в интернет пространството”.

Друго оръжие, което намира място в мрежите е и дезинформацията.

Според Антоанета Василева от Центъра по безопасен интернет, информацията в тези публикации имат една определена цел - “да внуши определена информация, да създаде определени нагласи или да създаде определено мнение.” 

Русия иска от съда да обяви Meta за екстремистка организация

Разпространители обикновено са така наречените “тролове”. А техните методи:

“Провокира страховете им. И знаете, че по класическата теория, дезинформацията съдържа в себе си и истина, която обаче е анализирана или подадена така на аудиторията, че да води към определени заключения”, обяснява Василева. 

От Центъра за безопасен интернет предупреждават потребителите да бъдат критични към всяка информация.

Друго силно оръжие е хакерския контингент - едно от най-силните руски звена.

Путин блокира достъпа до Facebook заради дискриминация срещу руски медии

“Тези хакерски групи все повече и повече виждаме, че са мотивирани от руска страна да атакуват критична инфраструктура, системи, които биха забавили, затруднили или дори да изведат от строя, системи, министерства в случая на Украйна”, поясни Тулев.

Според експерти, обаче, в момента на дигиталния фронт се води нова световна война.

“Виждаме едно обединение на етичния хакерски свят, сякаш, в наистина световен мащаб”, каза Любомир Тулев. “Ако на реалния фронт, Русия воюва само срещу Украйна - във виртуалния фронт в момента Русия се бие срещу целия свят”, допълни още експертът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.