Няма опасност за населението, увери премиерът

Авария е станала при тестване на мощности на ПАВЕЦ „Чаира“, които след три години ремонт е трябвало да бъдат пуснати в експлоатация през следващите дни. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

„От вчера вечерта течеше проверка, днес сутринта зам.-министър Данаил Николов беше там. После ще продължим с проверката. Събират се данни защо и какво се е случило чисто технически. Става въпрос за машина, която може да произвежда до 210 мегавата на час. При тестването се чува тежък тътен от преминаването от 130 към 170 мегавата. Отводнява се машината, установяват се всички технически детайли. Разчитахме на тази мощност, за да намалим цените на тока в пикови часове ”, обясни министърът на енергетиката Александър Николов.

Няма застрашаване на хора, добави премиерът Кирил Петков. „Разпоредил съм на МВР и ДАНС да направят пълни проверки по случая. Вече пътуват към мястото”, обясни той.  

Премиерът успокои, че няма и опасност от повишаване цената на тока. 

"Това беше мощност, която очаквахме да влезе в експлоатация съвсем скоро. Договорът за ремонт на тази турбина е подписан през 2017 г. от ГЕРБ, за съжаление - не с „Тошиба”, които са производители. Сега се прави проверка защо се е стигнало до там, за да се избегне проблем със следващата турбина, която трябва да влезе в експлоатация до три седмици. За съжаление, това се случва в момент, в който се борим да намалим цената на тока. Ако това не се беше случило, тази турбина щеше да помогне", каза още министър-председателят. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook