Според западното разузнаване, Русия съсредоточава усилията си в Южна Украйна

Украинските части се опитват да минат в настъпление. За първи път от началото на войната анализатори виждат опити на украинците да прогонят руската армия от някои населени места. Същевременно - много тежка остава ситуацията в Мариупол. Там има десетки хиляди цивилни, които са в центъра на бойните действия. 

 ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Остра реакция на САЩ към Русия за ядрените оръжия (ОБЗОР)

Украйна казва, че са си върнали поне две населени места. Стратегически важното градче Макаров. То е на 60 километра западно от Киев и стои на основния път, по който руските части се опитваха да се придвижат, за да обградят столицата. Не е ясно дали украинците са го превзели с бой или руснаците са се оттеглили. Властите в Киев обявиха, че армията си е върнала и предградието Ирпен. То беше арена на тежки сблъсъци и много жертви.

"Руснаците убиха 264-ма цивилни. Чувате бомбите и в момента. Броят на жертвите ще нараства. В момента над 300 души са в болница", каза кметът на Киев Виталий Кличко 

Докато двамата братя Кличко даваха пресконференция в Киев, можеха да се чуят сирените за въздушна опасност и експлозии.

Емоционален разказ: Украинка у нас няма връзка с родителите си в Мариупол

Според западното разузнаване, Русия съсредоточава усилията си в Южна Украйна. Целта им е да превземат Мариупол и да тръгнат на север, за да прекъснат връзката на украинските войници в Източна Украйна от връзка с останалата част на страната.

"Към днешна дата има около 100 хиляди души в Мариупол. Живеят в нечовешки условия. Без храна, вода и лекарства. Подлагат го на непрестанен обстрел и бомбардировки. Опитваме се да установи стабилни хумнанитарни коридори, но почти всички са прекъсвани от руските окупатори чрез обстрел и целенасочен терор”, каза президентът на Украйна Володимир Зеленски. 

Според военни анализатори, тепърва предстои втори етап от войната. Руската инвазия се е провалила в постигането на първите си цели - бързо превземане на столицата, смяна на правителството в Киев и сухопътна връзка между окупираните територии в Донбас и анексирания Крим. Сега руснаците се реорганизират, като тепърва ще стане ясно какво ще представлява следващият им ход. Много коментари предизвика изказването на говорителят на Кремъл, че Русия не изключва употребата на ядрено оръжие във войната.

Зеленски призова френските компании да напуснат Русия

“Имаме стратегия за национална сигурност. В нея можете да прочетете всички причини да се използват ядрени оръжия. Ако има екзистенциална заплаха за страната ни, те може да бъдат използвани”, заяви говорителят на Владимир Путин Дмитрий Песков. 

А днес стана ясно, че един от съветниците на Владимир Путин е напуснал Русия. Анатолий Чубайс е най-високопоставения член на екипа на Путин, който подава оставка от началото на войната. От Кремъл потвърдиха информацията, и го нарекоха лично решение. Западни медии написаха, че Чубайс е напуснал не само поста си, но и страната.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook