Това беше направено по време на обръщение към френския парламент днес

Украинският президент Володимир Зеленски призова френските компании, сред които производителят на автомобили "Рено", групата супермаркети "Ошан" („Ашан” в Русия – бел. ред.) и търговецът на дребно "направи си сам" „Леруа Мерлен” да напуснат Русия. Това беше направено по време на обръщение към френския парламент днес, предаде БГНЕС.

"Френските компании трябва да напуснат руския пазар", заяви Зеленски по време на 15-минутно видео обръщение в характерната си зелена тениска. "Renault, Auchan, Leroy Merlin и други трябва да спрат да спонсорират руската военна машина”, каза той.

Съветник на Зеленски: Очаквам следващия месец да приключи активната фаза на войната в Украйна

Френските законодатели аплодираха три пъти Украйна и нейния посланик във Франция преди обръщението на Зеленски, който в предишните седмици говори пред парламентите на целия западен свят, за да получи подкрепа за страната си.

Позовавайки се конкретно на френската национална травма, подобно на речите пред парламентите на други държави, украинският лидер заяви, че образите на опустошените градове като Мариупол "напомнят за руините на Вердюн на снимките от Първата световна война, които всеки е виждал".

"Руската армия не прави разлика между целите. Те разрушават жилищни райони, болници, училища, университети", каза Зеленски.

ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Остра реакция на САЩ към Русия за ядрените оръжия (ОБЗОР)

"Те не отчитат понятието военни престъпления", добави той.

За разлика от други изказвания пред парламентите, когато Зеленски апелираше за оръжие, в днешната реч основната му цел изглежда бяха френските компании, които продължават да работят в Русия, както и хората, които "си заравяха главите в пясъка и се опитваха да намерят пари в Русия".

Компанията „Рено”, която е частично държавна собственост, спря производството си в заводите си край Москва миналия месец след нахлуването на Русия, но оттогава се появиха съобщения, че то е възобновено.

Зеленски ще произнесе реч пред НАТО

Големите френски търговци на дребно като Auchan, Leroy Merlin и спортната група Decathlon не последваха бойкота срещу Русия на други водещи западни марки - от McDonalds до Coca-Cola.

Френският енергиен гигант TotalEnergies, известен преди като Total, заяви, че ще продължи да купува руски газ, но до края на тази година ще спре да купува руски нефт и петролни продукти.

"Знам как да заместя този петрол и дизеловото гориво", заяви главният изпълнителен директор Патрик Пуян пред радио RTL в сряда, но " не знам как да го направя с газа".

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.