Сред дарителите има дори пенсионери

Храна, завивки, играчки и съдове за готвене са само част от помощите, които група от 300 български доброволци сортира и извозва до Украйна.  От началото на месеца, изпратените микробуси с хуманитарна помощ са вече 20. А тази, която остава в София, се разпределя между бежанци, потърсили подслон в столицата ни. Сред дарителите има дори пенсионери, а мястото превърнало се в своеобразен център за помощ на бежанци, е един обикновен софийски офис.

„Всичко започна в първите дни още на войната. От Трети март - тази символна дата, всъщност отворихме вратите на нашия офис. Той се превърна в пункт за събиране на помощи”, разказва  Деница Петрова, ръководител на "Грийнпийс" – България.

Над 60 млн. лв. от еврофондове ще бъдат пренасочени в подкрепа на бежанците от Украйна

Освен дрехи, храна и топли завивки, обяснява Деница Петрова - ръководител на българския екип на еко организицията "Грийнпийс",  всеки пристигнал от Украйна, получава и отговори на въпроси. Къде да се настани и може ли да запише децата си в училище. Те, питат най-много за това. А те, са майки. И деца. Някои пристигат след 10-15 часа път, сменили различни превозни средства. Някои пътуват дори прави.

„Всеки ден идват по стотина души минават. Много хора. Ние не ги броим, защото то е невъзможно. Вратата се отворя на всеки 5-10 минути”, посочва Деница Петрова.

Анастасия  с двете си дъщери. - Полина на 10 и Елизавета на 8, пристигнали у нас на 13 март, от Харков, с личния си автомобил. Пътуването им отнело седмица. Заради километричните задръствания, обяснява Анастасия, на ден трудно може да изминеш повече от 120 километра. Съпругът й останал там.

Център за учене и игра приема децата на Украйна

„Видяхме всичко с очите си. Самолетите, бомбите, военната техника по улиците. Русия иска да унищожи града ни. Иска да го изтрие от лицето на Земята. Имам познати, цели семейства, които бяха разстреляни докато опитват да се евакуират. 25:37 Беше непоносимо! Прекарахме 8 дни в мазето. Първите нощи спяхме буквално на пода, върху бетона. Когато самолетите започнаха да бомбардират обаче, не можех повече да причинявам това на децата си. Реших, че макар и под обстрел, трябва да ги изведа от там”, спомня си Анастасия. И допълва: „Обясних им нещата такива, каквито са. Казах им, че това е война и че сега трябва да си тръгнем. Но че скоро ще се върнем у дома. И всичко ще бъде по-хубаво и от преди. Тук сме настанени в един хостел. Безплатно. Много им благодарим за гостоприемството, както и на всички българи, които ни помагат. Избрахме България, защото сте близък до нас, славянски народ. Езика е сходен, храната също, хората са доброжелателни и не е далече от Украйна. Така, когато всичко свърши, ще се приберем бързо”.

Истории като тази, Таня чува всеки ден. Тя е доброволец, също от Украйна, но живее в страната ни от 11 години. „Каквото и да искат да ни разкажат, след няколко минути започват да плачат. За тях това е голяма болка. Лекарства търсят, дрешки търсят. Играчки за децата. Веднага им даваме тук. И топлина мисля, че търсят някаква”, твърди Таня Тошева, доброволец.

Молдова продължава да оказва помощ на украинските бежанци

Помагат близо 300 доброволци. Сортират помощи, отговарят на въпроси, товарят бусове и ги изпращат в Украйна. А хора като Иван, стават шофьори. „Миналата седмица се включих с личния си автомобил. Имам по-голям автомобил, затова попитах дали би свършило работа да отида с пълен до горе автомобил, включително и на покрива багажник и да занеса помощи до първия украински град след границата - Черневци. Там има един младежки център, който се използва като разпределителен център за помощи. Представлява едно огромно помещение, вътре с десетки, може би стотици доброволци. 13:34 Наистина денонощно там се работи”, твърди Иван Радев, доброволец.

Изпратените бусове са вече 20. А дарителите носят всичко. От стоки от първа необходимост, до съдове за готвене, спални чували, ваучери за заведения за хранене, SIM карти за телефон, таблети за децата. Сред хората, които даряват, има дори пенсионери, които заделят от пенсията си, за да купят хранителни продукти. Това, от което сега тук има нужда, е... повече пространство. За да бъде събрана тази добрина. Добрина от непознати към непознати.

Повече гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.