До него се стигна, след като полицията използва процедура по неотложност и задържа тримата за 24 часа по сигнал за изнудване

Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова - на разпит в прокуратурата. До него се стигна, след като полицията използва процедура по неотложност и задържа тримата по сигнал за изнудване. След 24 часа те бяха освободени без повдигнати обвинения, а държавното обвинение обяви, че започва разследването отначало, защото МВР го е опорочило.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Пръв пред прокурорите се яви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той излезе от прокуратурата около час по-късно без да каже какво е бил питан и каква информация е дал.

„Вие прекрасно знаете, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, което се говори. Благодаря, че сте дошли. Да видим дали довечера ще има в новините за новия половин милиард”, заяви той.

Експремиерът отправи нови критики към правителството и по-конкретно – към финансовата му политика. „Днес правителството заяви още половин милиард. И докато вие се тълпите тук - милиард и половина за по-малко от 30 дни”, коментира Борисов.

Борисов към журналисти: Докато изпълнявате заръката на деня, кабинетът тегли дълг за милиарди (СНИМКИ)

От Министерството на финансите отговориха, че всъщност днес са платили над 1 милиард евро дълг от 2015 година. Борисов разкритикува и сделката за зеления преход, след участие на вицепремиера Асен Василев в NOVA.

„Джем корп” дойдоха при нас с колеги от Американското посолство, от департамента на Щатите. Честно казано не съм изследвал компанията в дълбочина. Мисля, че министър Николов като министър на енергетиката си е свършил домашното”, каза Василев в неделя пред NOVA.

Василев: Атаката към мен е нескопосана и с неверни твърдения

„Оправданието на Асен Василев пред NOVA беше, че той не трябвало да проверява, защото имало човек от Американското посолство. А службите къде са?”, запита Борисов.

Малко след Борисов, сградата на Прокуратурата напусна и бившият финансов министър Владислав Горанов. „Изяснявахме всички твърдения на лица, в това число и на свидетеля Петков, свързани с твърдения за извършване на незаконни действия”, каза той.

Горанов след разпита: Свидетелят Петков инициира всичко дотук

Това бил трети разпит,  уточни Горанов. „Свидетелят Петков участва в опит за разчистване на сметки с опозицията в момент, в който има далеч по-големи кризи в държавата. За мен продължава да буди недоумение защо се стигна до такова откровено нарушаване на закона, защото да арестуваш лидера на опозицията е краен, отчаян и инфантилен ход”, коментира той.

Последна пред обвинението се яви Севделина Арнаудова. Отново с мотив, че тече разследване, тя отказа да отговори за какво е давала показания. „Това е целенасочена политическа атака към нас, защото ГЕРБ става първа политическа сила”, каза тя.

Арнаудова: Не съм изнудвала и рекетирала никого през живота си

Показания предстои да дава и премиерът Кирил Петков. Бизнесменът Васил Божков също ще бъде разпитан, ако и когато от ОАЕ одобрят искането на родните власти.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.