Обсъжда се нуждата от продължаване на имунизацията с нови дози за хора в напреднала възраст или със слаб имунитет

Досега 72 на сто от гражданите на ЕС са ваксинирани против ковид, а 52 на сто са получили първа подсилваща доза. Това съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис след заседание на европейските здравни министри в Брюксел.

Хората са уморени, икономиката е изтощена. Ваксинирането трябва да продължи. Пристигането на близо четири милиона бежанци от Украйна трябва да ускори този процес, добави тя.

По нейните думи ваксини има достатъчно и се обсъжда нуждата от продължаване на имунизацията с нови дози за хора в напреднала възраст или със слаб имунитет. 

Френското председателство на Съвета на ЕС отбеляза, че нови данни показват намаляване на ваксинационната защита след четири месеца и би било добре да се въведат общи изисквания за подсилващите дози. Предстои Европейската агенция по лекарствата да даде препоръка за кого е подходяща повторна реимунизация, посочи френският здравен министър Оливие Веран.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА