Кямран Манафли с ексклузивно интервю за "Твоят ден" по NOVA NEWS

"Аз съм на 28 години. Доскоро бях учител по география. Преподавах 7 години и половина - работил съм в няколко училища. На 11 март ме уволниха заради пост в Instagram". Това разказа руският преподавател Кямран Манафли в ексклузивно интервю за "Твоят ден" по NOVA NEWS. 
 
"Всичко започна няколко дни след началото на войната. Имаше събрание с главната учителка и управата на училището и ни казаха, че ще представят презентация и материали, които трябваше да предадем на нашите ученици. Трябваше да ги запознаем с позицията на правителството. Бях много учуден от презентацията, защото беше само пропаганда", разкри той.
 
На срещата му казват, че не е разрешено да има лична позиция за случващото се в Украйна. "Ние сме правителствени служители и трябва само правилно да представяме позицията на управляващите", разказа учителят.
 
По-късно решава да напише пост в социалните мрежи относно вижданията си. "След няколко часа ми се обади директорката и каза да изтрия поста. Разбира се, отказах. Тя каза, че ще бъда уволнен на следващия ден", посочи още той.

Жената от другата страна на телефона е Тамара Васильевна. Преподавател от близо 40 години. 32 от тях директор на 498 училище в Москва. В момента и местен депутат от управляващата партия „Единна Русия“.

„Каза “Защо направи това? Разбираш ли, че ако някой обиди правителството, може да отиде в затвора за 15 години. Затова трябва да го изтриеш. Разбираш ли?”, добавя той.

Учителят е категоричен- не иска да бъде огледало на пропагандата.

„Аз не разбирам как един човек от Русия може да отиде в чужда държава, за да убие друг човек. Това е отвратително за мен. Не разбирам причините за това”, коментира още Манафли.

Докато самият той не може да си обясни войната, младият учител трябва да отговаря на десетки въпроси всеки ден. Сред които: "Какво е бъдещето, какво ще се случи с икономиката и какво е мнението му за наложените санкции върху Русия".

„Много е трудно да отговаряш на тези въпроси, защото според закона в Русия и правилата в училище - няма никаква възможност да говориш за политика с учениците. Не ни е разрешено да обсъждаме политика в сградата.

Но не мога просто да мълча и да не им отговарям. Съветвам ги просто да се снабдяват с информация от всички медии, не само от тези в Русия. Казвам им и друго нещо - че трябва да разберат че няма нищо по-важно от човешкия живот. И само това е важно. Няма никаква причина и оправдание да убиваш. Казвам им само тези две неща. Само това мога”, добавя още той.

По думите му учениците разбират мнението му.

„Това, което разбирам е, че повечето от учениците, по мои наблюдения, не искат да подкрепят войната. Учениците ми имат много критично мислене, понеже имат достъп до различни независими медии. Така че е много лесно да се говори с тях, много по лесно отколкото с родители на мой приятели например”, казва той.

В денят след заплахата по телефона 28-годишният преподавател отива в училище за последен път, за да събере нещата си.

„Охраната не ме пусна. Каза че шефката ми му се е обадила и е казала да не влизам в училище. А аз исках просто да си взема нещата. Децата разбраха всичко, очевидно нямаше никакъв урок по география - излязоха пред училището, за да ме подкрепят, видяха ме и искаха да се снимат с мен, искаха да знаят какво става защо си тръгвам”, припомня си учителят.

Иначе ще запомни този ден с викането на полиция и аплодисментите на учениците.

„Аз бях учител седем години, обичах учениците си. Обичах работата си. Те бяха част от мен, а изгубих работата си за един миг, за секунди. Беше много сантиментален момент. Поплакахме си, снимахме се. Писаха ми стотици коментари в социалните мрежи. Дори един от учениците ми имаше спор с баща си под един от моите постове. Баща му написа, че не е съгласен с постъпката ми и че съм агент на Запада. Но синът му написа: „Не. Той е мой учител и се гордея с него”.

След уволнението Манафли напуска страната възможно най-бързо.

„Само за седмица всичко се промени. Никога не съм мислил да напускам Русия. Имах планове. имах приятели. имах родителите си. всичките ми лични вещи. аз просто планирах бъдещето си в Русия. Не искам да кажа къде съм в момента, притеснявам се за сигурността си. Важното е че съм на място където се чувствам в безопасност и мога да споделя всичко това с вас без страх”, казва той.

Учителят е категоричен- бъдеще в Русия за него вече няма.

„Два дни след като напуснах, моята шефка е провела събрание с другите учители, защото е имало много въпроси за мен. На тази среща с тях тя е презентирала мой снимки от Инстаграм - от САЩ, от Германия, Норвегия и Франция и е обяснила че съм агент на Запада. Че имам връзка с екипа на Алексей Навални и затова съм екстремист. Помолила учителите да изпратят мой снимки на родителите. Защото те ме подкрепяха. Искала е да им покажат снимките ми от САЩ - за да се убедят че съм агент. Тя каза, че ще направи всичко по сили си, за да ме вкара в затвора. Когато депутат каже такова нещо в моята държава, е страшно. Дори една дума може да те вкара в затвора. Затова напуснах страната”, добавя преподавателят.

“Уважаеми родители, искам да внеса яснота по въпроса с Камрян Рамиз. Учителят е уволнен по член 81 от Трудовия кодекс - неговите постове в социалните мрежи противоречат на трудовия договор с работодателя. По отношение на учениците той е постъпил непедагогически, тъй като вместо да се яви в клас, е организирал масова среща с децата. Искам с това да приключи обсъждането на този въпрос. Благодаря!”

Това съобщение е изпратено от класната до родителите на бившите ученици на Манафли. Веднага след това те получават и снимките от САЩ. Междувременно родителите организират подписка в защита на учителя.

28-годишният преподавател по география остава с надеждата, че някои ден ще може да се прибере в Русия и да живее свободно.

„Надявам се, че правителството ще се смени и че свободата на словото няма да е такава каквато сега. Но не мисля че това ще стане скоро. Не и в близките години. Може би в бъдеще, но сега с всеки изминал ден и всяка година ситуацията става все по- зле. Например преди 2 години отидох в Съединените щати, от където са й снимките които моята шефка показваше на учителите. Тя знаеше за това. Аз отидох при нея и я попитах дали мога да отида там, за да взема практически уроци в американско училище. Тя беше много горда с мен и с това, че човек от нашето училище отива в Съединените щати. А след две години същият човек казва че съм агент на Съединените щати. Ето затова казвам че става все по-зле”, коментира още Кямран Манафли.

След като се разделя с учителската си професия в Русия, Манафли започва да мисли за бъдещето си. Напуска родината си огорчен от решенията на правителството.

„Много съм ядосан на правителството. От друга страна съм страшно тъжен, защото целия свят мисли че руснаците подкрепят това и са отговорни за това. Но аз не съм отговорен за правителството ни. Аз съм учител!  7 години! през всички тези години аз исках просто да насърча критичното мислене на учениците ми. Накарах ги да вярват че има бъдеще и свобода. Сега виждат това което стана с мен. Какво да им кажа? Не искам да бъда част от това, но съм.  Аз съм руснак. Имам руски паспорт. Никой обаче не може да ме защити в момента в русия. Това е сигурно”, допълва още учителят.

Цялото интервю гледайте във видеото.

Репортер: Ирена Рашева

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.