Повечето хора в бизнеса опитват да задържат повишението на цените на пакетите до 10%

Хотелиери и туроператори по Южното Черноморие настояват държавата да се погрижи да получат финансова помощ, която да компенсира инфлацията и загубите вследствие войната в Украйна.

"Ако сертификатът не отпадне, това ще бъде смърт за туристическия сезон", увери Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА.

От своя страна хотелиерът Христо Чапкънов смята, че помощта за бежанците е крайно недостатъчна. Според него трябва да отпадне и туристическата такса. 

Предложението на хотелиерите към правителството е да се продължи мярката 60/40, за да могат да запазят персонала си. Така ще успеят да поддържат едно сравнително добро качество на предлаганите услуги и през предстоящия сезон, който се очаква да бъде труден.

Първите туристи в "Слънчев бряг" се очаква да пристигнат още за Великден. Заради войната в Украйна обаче, хотелиерите по Южното Черноморие не са оптимисти, защото по думите им за поредна година ще им се наложи да работят, за да оцелеят. Много от клиентите избирали съседни на България дестинации.

"В момента всички пазари са на „стоп” с резервациите. Преди конфликта с Украйна вървяха много добре, бяха стигнали нивата от 2019 г., основно от пазар Чехия. Тази година отново разчитаме на Чехия, както и на Полша, Великобритания, Израел", обясни Деляна Цонева, председател на Регионалната туристическа камара в Бургас.

Туристическият бранш със сериозни притеснения за летния сезон

"Срещаме огромно затруднение с формирането на цените. Не знаем какво ще бъде положението и няма как да кажем сега и на хората си: „Пригответе си по някоя жълтичка, за да бъде покупателната стойност уеднаквена", посочва Румен Мончев, член на УС на Съюза на собствениците в "Слънчев бряг".

Към момента повечето хотелиери опитват да задържат повишението на цените на пакетите до 10%. Някои обаче не са оптимисти.
 
"Ръстът е между 20 и 30 на сто. Това се влияе както от цените на горивата и електроенергията, така и от тази на хранителните продукти", обяснява Цонева.

Хотелиерите не изключват вероятността ваканционните пакети, платени при ранни записвания, да бъдат актуализирани.

Повече по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.