Кои са фактите и заблудите за руската политика в Европа?

„Измамата Сан Стефано – от русификацията на България до „денацификацията” на Украйна”. Така е озаглавена новата книга на журналиста Иво Инджев, която е първата, отразяваща актуалните събития в Украйна.

По думите му през XIX век Русия идва на Балканите под претекст, че идва да освобождава.

„По същия начин сега в Украйна идват войските на Путин, за да ги освободят от нацизма. Намеренията на Русия са едно към едно в двете ситуации. Привидно иска да освобождава, а всъщност иска да погълне българите. Тогава Русия ни нарича единствено и само „православни славяни” – точно както сега руският президент отказва да нарече украинците „украинци”, категоричен е авторът.

Експерт: Не е тайна, че Русия има антибългарски интереси в Западните Балкани

Според Иво Инджев това, което Русия в исторически план успява да осъществи, е да измами българите с договора от Сан Стефано, че им раздава едни земи, в които руски ботуш не е стъпвал.

„Има аналогия по отношение на разминаването между заявените намерения на Русия и това, което тя действително прави”, смята журналистът.

Той подчерта, че не е изненадан от акцията на спецпрокуратурата, при която се разследват служители на ДАНС за шпионаж в полза на Русия, и допълни, че преди няколко години западните медии нарекли София „шпионски център на Русия на Балканите”.  

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.