Това предвижда промяна в Кодекса за социалното осигуряване

2 месеца платен отпуск за отглеждане на дете и за бащите. Това предвижда промяна в Кодекса за социалното осигуряване.

Същите права ще имат и осиновителите. Обезщетението ще се изплаща от НОИ.

За първи път в България бащите ще имат право да използват платен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст. 

От социалното министерство предлагат той да е за период от два месеца, като родителите сами ще решават дали да го използват наведнъж, или да го разделят на отделни периоди.
Бащите ще могат да използват платеният отпуск след втората година на детето. 

Обезщетението ще се изплаща от националния осигурителен инститиут и ще е в размер на 710 лева, колкото реално получава майката през втората година на майчинство. Единственото условие е бащата да е осигурен поне 12 месеца назад.

За да ползва платения бащински отпуск, мъжът не трябва да се е възползвал от останалите възможности, записани в Кодекса на труда. Например, прехвърлен отпуск от страна на майката. 

За Поля и Даниел готвените промени са глътка въздух за семейството. Родителите на 4 месечно бебе признават, че законовото включване на бащата в отглеждането на детето е закъсняла, но важна мярка. 

"Предполагам, че повечето биха предпочели да го използват поотделно, отколкото накуп, два месеца са доста дълъг период, който е добре дошло за всяко едно домакинство", смята д-р Даниел Дюлгеров, лекар по дентална медицина.

"Всеки един месец би бил в полза за сплотяване на семейството, както и за реагиране в трудни ситуации, когато детето тръгне на детска градина", казва и майката Поля Геоергиева. 

До момента всеки един от родителите има право да използва неплатен отпуск в размер на 6 месеца. Идеята е с промените да се създаде възможност за балансирано участие и на майката, и на бащата в полагането на грижи за детето.

"Целта е да се даде индивидуално право на бащата и да се дадат по-големи възможности бащата да участва в отглеждането и възпитанието на детето, към момента той реално има право единствено на неплатен отпуск и рядко се използва това, сега целта е да се насърчат и бащите да позлват отпуск", заяви Ненко Салчев от Министерство на труда и социалната политика.

Посещаването на детска градина и училище не е пречка за ползването на бащинския отпуск, уверяват от министерството. 

"В законопроекта не се предвижда отнемането на никакви права, нито за майката, нито за бащата, т.е. всичките права на майката, които има до момента, са гарантирани, както се запазва и правото на бащата да ползва неплатен отпуск, евентуално ако му изтече този отпуск и му оставя възможност за още 6 месеца неплатен", добави Величка Микова от КНСБ.

Според синдикати промените трябва да влязат в сила от началото на август заради европейска директива за Кодекса на труда. 

"В момента единственото изискване е всеки родител да има дете, ненавършило 8 години, да е предупредил работодателя не по-късно от 10 дни преди взимането на този вид отпуск", каза още Микова.

За да стане факт обаче, новият бащински отпуск трябва да бъде гласуван от народните представители. 

Достатъчни ли са свободните места в детските градини за 2022 г.

 

 

Повече вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.