Бозайниците са били с отстранени рибици и следи от мрежи

Трупове на два мъртви делфина вдигнаха на крак институциите в Бургас. Бозайниците са били с отстранени рибици и следи от мрежи. Труповете са изхвърлени до контейнери в близост до училище „П.Яворов”.

Сигналът е подаден на зеления телефон на РИОСВ в сряда през нощта. На място веднага пристигат служители на полицията и екипи на Регионалната екоинспекция и ветеринар от Агенцията по храните.

Очевидец на изхвърлянето на бозайниците станал Христо.

„Беше един човек с черна кола. Той е рибар. Носеше два чувала - черен и бял”, разказа пред NOVA мъжът.

Първоначално решил, че се изхвърля прясна риба. Разказва,че издърпал найлоните и тогава се натъкнал на гледката. 

Мъжът е разказал всичко и пред разследващите.

Над 2 хиляди делфина бяха забелязани край южния бряг на Калифорния (ВИДЕО)

 

Видео: БГНЕС

„Установено е че двата екземпляра са от вида муткур - мъжки и женски. Единият е дълъг 91 см, другият - 92см. Животните имат на гърба разрез от порядъка от 62 см и липсващи рибици или филета” уточнява експертът на РИОСВ Милена Ярмова.

„Предполагаме, че са извадени от мрежи, разфасовани са и са изхвърлени в контейнерите. Трябва да кажем, че видът муткур, заедно с обикновения делфин и афалата, са трите защитени вида в Черно море”, допълва Ярмова.

От началото на годината намерените мъртви делфини са 8 на брой. Сезирана е Окръжната прокуратура, тъй като убийството и причиняването на жестокост на гръбначни животни е преследвано от закона. 

Морето изхвърли мъртви делфини край Созопол (ВИДЕО)

Информация: Елена Танева

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.